ביפולרית - מה שמעניין בעלי הפרעת מצב רוח, בני משפחה וחברים - דיכאון, חרדה, מאניה דיפרסיה, הפרעת אישיות גבולית - שירי שיגעון של יונה וולך

מה שמעניין בעלי הפרעות מצב רוח וקרוביהם
דיכאון | חרדה | מאניה דיפרסיה | אישיות גבולית

חפש
Facebook

יונה וולך אשפזה את עצמה בבית החולים טלביה לחולי נפש בירושלים, מרצונה החופשי, בגיל 21, ב-5 בפברואר 1965. "אני רוצה להבין מה זה שיגעון", אמרה לחבריה.

"הפסיכיאטר שלי הציע לי להתאשפז," אמרה לידידיה, "אני אהיה שם מלכה. פצצה."

"אשפזתי את עצמי די בכוח, כי זה נורא ענייין אותי. חברים שלי השתגעו לי מתחת לעיניים, והמון היו מאושפזים, ולא ידעתי מה זה וזה עניין אותי, והיה לי ספר על סמים וחשבתי שאני אקח שם סמים".

ב-1981 התפרסמה בעיתון 'ידיעות אחרונות' כתבה שכותרתה הייתה "האישה היפה ביותר בעולם":

"דמות מוזרה, מטורפת למחצה אך נערצת ונפלאה מבחינה שירית, כמין אוצר פרא".

שירי שיגעון של יונה וולך

 

מקורות:  פוסט של אבי הרטמן | יונה וולך - כתיבה במהירות הביוגרפיה | יונה וולך - נשים מפלנטה אחרת | הסרט שבעת הסלילים של יונה וולך | הביוגרפיה של יונה וולך מאת יגאל סרנה | ויקיפדיה | אנחנו בשירי יונה וולך | 24 שעות עם יונה וולך

בליל 24 בספטמבר 1956 חלמה יונה וולך כי בעוד שלושה ימים תמות.

היא הייתה בת עשרים ואחת, ארבעה חודשים אחרי אשפוזה, ובמגירת ארונה כבר נצברו שירים
שיציבו אותה בלבה הפראי של השירה הישראלית.

יונה האמינה שהכתיבה מסוכנת כמו חומרים רדיואקטיביים, אך לא היססה להקריב את גופה למדע הכתיבה, לצלול אל תהומות ולרדות דבש ודם.


בסרט "7 הסלילים של יונה וולך" יונה מספרת שהאמינה כי חומרי החיים שבהם עסקה הם כמו חומרים רדיואקטיביים מסוכנים, וההתעסקות בהם מסוכנת כשם שהרדיום היה מסוכן למאדאם קירי.



בסתיו 1985, עשרים שנה אחרי אותו חלום, נפטרה בייסורים והותירה אחריה שישה ספרי שירה, הערצה וזעם.






יונה וולך ואלוהים




פגשתי את אלוהים בבית. ערום.


יונה האמינה שהיא מדיום, סוג של נביאה, שכדרך הנביאים היא מעבירה את קולו המתוק של אלוהים (ראו ב- 7 הסלילים של יונה וולך):

"כל השנים היה קול מתוך שינה, שהיה קורא לי. יונה, יונה, יונה. כל השנים".

"יש ישו, ואחריו הייתה צריכה לבוא יונה.
הייתה צריכה לבוא איזו אישה ולהיות קורבן. אני די בטוחה שהוא סובב את כל העניין הזה בדיוק איך שהוא רצה".

 

מסע LSD עם הפסיכיאטר המוזר

הפסיכיאטר שקיבל את וולך למוסד (ד"ר מרסל עשהאל), הוקסם ממנה, שקע עמה בשיחות על אמנות וציור, סידר לה תנאים מיוחדים וחדר לכתיבה ואף העניק לה טיפול חדשני באמצעות הסם LSD - טיפול שהיה נהוג בשנות השישים של המאה הקודמת, והביא את יונה להתמכרות.


ד"ר עשהאל סיפר לימים כי זיהה מאחורי העיניים החולמניות וההופעה המרושלת של הצעירה בת ה-21 שישבה לפניו כוחות יצירתיים אדירים שחשש להרגיע באמצעות הטיפול המקובל שעמד לרשותו, תרופות פסיכיאטריות. בתום הפגישה הראשונה שלהם הורה לאח במחלקה לפנות עבורה חדר, בו תוכל להתבודד וליצור ללא הפרעה.

במקום להלעיט את וולך בכדורים מרגיעים, סיפק לה הד"ר אל.סי.די, מסקלין וסמים פסיכדליים נוספים.

הטיפול הלא אחראי החמיר את המצב

הטיפול הניסיוני הזה, שנוסה כבר באירופה אך טרם הגיע לארץ, החמיר את הדיכאונות והניתוק מהמציאות שבגינם התאשפזה וולך מלכתחילה.
הרעש הבלתי פוסק שבראשה התעצם והתחדד.

בתום השבוע הראשון שלה בבית החולים, סיפרה וולך לד"ר עשהאל כי היחס המיוחד לו זכתה, והעובדה שלא הוצבו בפניה שום גבולות דווקא בתקופה של מצוקה נפשית, שכנעו אותה ש"הפסדתי את האפשרות להשתגע".

סכרי היצירה של המשוררת נפרצו, אך מכריה התקשו לזהות את יונה החיה והאנרגטית שהכירו. היא נראתה להם עתה כבויה ומבולבלת. בסוף מאי 65' השתחררה מהמוסד. סיכום המחלה המפורט להפליא הכיל שש אבחנות שונות. "הטבה חלקית", כתב ד"ר עשהאל בסעיף 'המצב בעת שחרור'.

"היה לי רופא שהלך לקראתי כל הזמן ועשה איתי את כל הניסויים בסמים וכל הדברים שרק רציתי", היא מספרת בסרט שבעת הסלילים של יונה וולך. "והוא לא ניסה את זה אף פעם, הוא בכלל לא ידע מה זה. ולא היה לו בכלל שום ניסיון עם זה.
כמעט מתתי מזה שמה".


לימים כתב הפסיכיאטר:
"את הסם נתתי כדי לעזור לה... היא הרי רצתה להשתגע, היא ביקשה".

יונה: "המוח שלי תמיד היה עשיר וייצר תמונות בלי סוף, אבל זה נתן לי להבין כמה דברים על אופני הייצור, ועל אפסות היכולת האנושית, מכיוון שאנחנו אפסים אל מול כמות גדולה של סם"

את אשפוזה מתאר יגאל סרנה בביוגרפיה שכתב עליה. סרנה הגיע בתחקירו אל רישומיו של ד"ר עשהאל, שחושפים את ההתלבטויות והשיקולים המקצועיים שלו:

"התמצאותה תקינה. באה למוסד על מנת להבין את עצמה… לא יכולה להבין את עצמה יותר. מוסרת על פחדים כפייתיים שהבהילו אותה. חרדה…"

מאוחר יותר, בעקבות ההתנסות בסם, כתבה וולך את השיר "אם תלך למסע אל אס די".

בשני שירים הם מספרת שמי שיוצא למסע LSD לא חוזר משם, ומבקשת מן הקוראים הפוטנציאליים לאור ניסיונה לא ללכת למסע זה.

 הפיצול של יונה

שיר המתייחס לדמויות הרבות הקיימות בתוכה של יונה הוא השיר "פיצול באינסוף".
 הקול הדובר בשיר הוא קול בתוך קול - הוא אמר בתוכה. ומה הוא אומר בתוכה? הקול שמדבר מתוכה הוא קול ששואל "כמה נשים יש לי".
השאלה הזאת חוזרת בשיר פעמיים - בבית הראשון ובבית האחרון - והיא אחת השאלות המהותיות. השיר כולו נשמע כמו שיחה בה מחפשות דמויות את זהותן.
חיפוש האני הוא חיפוש אינסופי והוא בא לידי ביטוי באמצעות דו שיח שמנהל הקול הפנימי עם הקול בתוכה. כמו ב-קליידוסקופ מתבוננת הדוברת בפנימיות שלה ומסובבת את הפנים לכל הכיוונים, נוגעת בדפנות הפנים ובדפנות החוץ.

"אינסוף נשים כאינסוף שנים נוכחויות במקומות באינסוף זמנים".

שורת הסיום של השיר אף היא מורכבת משיח "כדי לעשות את זה צריך להיות אחד" אמר האחרון. הגילוי האחרון הוא אחדות הפיצול. האחד הוא המורכב.

לא נפסח על המינוח הפסיכיאטרי שלפנינו שיר המבטא פיצול אישיות אך יש בו גם התבוננות באחרות מנקודת מבט מורכבת, בלא אני מוגדר ובלא אמירה מוגדרת שאפשר להפנים. הכל יש.


השירים שנכתבו לאחר האשפוז בטלביה מלמדים על כאב אישי, על חיפוש עצמי.
לדוברת אין תשובות לשאלות, אך המסע המיסטי שלה עוזר לה  לחלום לברוח ולברוא את עצמה מחדש.
ההזיות והצבעים הפסיכודאליים מוצגים כחלק מן ההתנסות בטיפול הפסיכיאטרי.

להרגשה שלה היא קוראת בשמות שונים, כמו ציפור/ה, שהרי היא יונה (ציפור). ואולי היא מכוונת לציפורה מגן הילדים שחתמה אתה ברית דמים על ידי חיתוך זרת, ושבגיל 12 נפלה עמה קורבן לתקיפה מינית מצד ילדי המעברה.

"עַכְשָׁו אֲנִי מֻכְרָח לְהוֹדוֹת / דִּבַּרְתִּי אֶל עַצְמִי. / לֹא בּוּשָׁה / לְדַבֵּר אֶל עַצְמוֹ כָּל זְמַן / שֶׁאַתָּה קוֹרֵא לְכָל דָּבָר בְּשֵׁם / נָכוֹן. וַעֲדַיִן לֹא קָרָאתִי בְּשֵׁם לְהַרְגָּשָׁה הַזֹּאת הַבִּלְתִּי / רְצוּיָה וְאֶקְרָא לָהּ אֵיךְ שֶׁמִּתְחַשֵּׁק לִי וְהַפַּעַם צִפּוֹרָה".

 









בעיות זהות

מילים: יונה וולך | לחן: אלי אברמוב

ציפור מה את מזמרת
מישהו אחר
מזמר מגרונך
מישהו אחר
חיבר את שירך
שר בבית
דרך גרונך.
ציפור ציפור
מה את שרה
מישהו אחר שר
דרך גרונך.

אוי ציפורה

מילים: יונה וולך | לחן: אילן וירצברג

אוי ציפורה לאן נתקענו
ימים קשים או תאמרי במלעיל
ימים קשים אויוי
כמו לשתות את כל הימים בקשית
באיזה תחבושות נחבש הלילה
פרחוניות ורודות ובסוף צהובות
וביום?
וי ציפורה איפה אנחנו עומדים
איפה אנחנו עומדים.


האשפוזים הבאים כבר היו בכפייה.

ההטבה החלקית שחזה הפסיכיאטר החזיקה מעמד עד קיץ 1972.

בוקר אחד באותו הקיץ החליטה וולך שהיא רוצה למות. יולי של אותה שנה היה התאריך שבחרה לביצוע הגזרה.

בשנים שחלפו מאז שחרורה הספיקה להוציא שני ספרי שירה ולפרסם בכל הבמות החשובות בארץ.

כל זה היה כאין וכאפס לעומת ההתקפים הפסיכוטיים החוזרים והנשנים, והדיכאון שהשתלט על חייה. במוצאי השבת של אחד מערבי סוף יולי דפקה על דלת שכנתה וסיפרה שבלעה כדורים. הדרך חזרה לטלביה נסללה.

ביולי 1972 לא היה עוד ד"ר מרסל עשהאל חבר בסגל המוסד, וכל זכויות היתר שהוענקו לה באשפוז הראשון נשללו ממנה באשפוז השני.

כדורי הרגעה, כדורים אנטי-פסיכוטיים וכדורים נגד תופעות הלוואי של שני הסוגים הקודמים ניתנו לה מדי ערב. בחודשים הראשונים התקשתה לכתוב. ביום הכינה בובות לילדים בחדר הריפוי, בלילות נדדה שנתה.
בחלוף החודשים הרגישה וולך שיפור מסוים. באוקטובר הצליחה לחבר במחברתה שורות ראשונות המעידות במשהו על חוסר האונים שלה לנוכח המצב החדש: 

"מה שיכלתי כבר לא יכולתי לעשות מהתחלה, מה שיכלתי לעשות לפני כן נמחק, שכחה, אפשר לחכות ימים עד שזה יחזור…". 

לימים תשתמש וולך בשורות אלה כבסיס לשיר "לא יכולתי לעשות עם זה כלום". היא שוחררה בסוף חודש נובמבר. ביום שבו שוחררה הזעיקה את העורך מנחם פרי ומסרה לידיו צרור שירים שחיברה באשפוז.
בשנת 1982, שלוש שנים לפני מותה ממחלת הסרטן, הלחין וביצע אילן וירצברג את השיר "לא יכולתי לעשות עם זה כלום". השיר הופיע באלבום שהוציא במשותף עם שמעון גלבץ, אלבום שאת כל מילותיה כתבה יונה וולך.

אחת בצהריים, טלביה, 1965. יונה החרדה אך מנסה לטרוף הכל בטריפים של אל.אס.די. כותבת לריח ארוחת הצהריים המוסדית ומלאת השומן, מתוך כאב הריקנות על מרבי רגליים השורצים בין רגליה.

שאלו לשלום ציפורה / האם עוד בין רגליה / מרבי רגלים שם ישרצו / שאגו לשלום ציפורה / בינות לשיח ההדס / לא עוד תריח פקועים / רחוקות חולמות רחפו / לזרם קר בגוף ימין / חולמי על צלם / ובבוקר נקובים בסכינים / ציפורה לי באוזן / לא לוחשת ניחומים / משי קר ענוג לעין / יצרבני בקפידה / לא לזאת חלמתי / בלבתי מתבוססה / ידמו כזאת ציפורה / רגל תך בתוף הכור / מי המדמנה שאוה / לי אסור שם / לי אסור.

המצב הפנימי, שוולך קוראת לו "סבסטיאן":

"עַל סֶבַּסְטְיָאן / שֶׁלֹּא הָיָה וְלֹא נִבְרָא / גַּם לֹא צוּרָה / סֶבַּסְטְיָאן זֶה מַחֲלָה עֲנֻגָּה בְּחֹם / וּמְרַחֶמֶת / רָצִיתִי לְהָקִים עַל שְׁמוֹ / מַשֶּׁהוּ שֶׁיַּגְשִׁים סֶבַּסְטְיָאן / מַשֶּׁהוּ כְּמוֹ / בֵּית יוֹרֵי בַּקֶּשֶׁת / שֶׁמֵּחֲרַכָּיו רוֹאִים עִיר וְרֻדָּה / … / הַיּוֹם חָזַרְתִּי מֵעִיר אַחֶרֶת / שֶׁתָּמִיד הָיָה קוֹרָה לִי בָּהּ סֶבַּסְטְיָאן / וְלֹא קָרָה לִי הַיּוֹם / אֲנִי יוֹדַעַת עַל זֶה / יוֹתֵר מִמַּה שֶּׁאֲנִי מַרְגִּישָׁה / אֲנִי יוֹדַעַת גַּם שֶׁסֵּפֶל הַחַרְסִינָה הַנִּפְלָא שֶׁלִּי / נִשְׁבַּר וְלֹא הֲרִימוֹתִי אֶת שְׁבָרָיו / אִם הָיִיתִי מִשְׁתַּגַּעַת הָיִיתִי בּוֹנָה / אַלְפֵי כִּרְכְּרוֹנוֹת קְטִיפָה וּבְכָל אַחַת / הָיִיתִי שָׂמָה שַׁבְרִיר מֵאוֹתָהּ חַרְסִינָה / בֵּינְתַיִם אֲנִי הוֹזָה / עַל הָאֲגַמִּים וְהַחַיּוֹת הַנְּדִירוֹת / וְעַל מַנְהִיג הַמּוּסְטַנְגִּים שֶׁבְּקִרְבָתוֹ / אֶפְשָׁר שׁוּב סֶבַּסְטְיָאן".

בין האישפוזים היא חיה באינטנסיביות תזזיתית והתיידדה עם אנשים משולי החברה, פושעים, זונות ונרקומנים. המשוררים הצעירים של אותה תקופה ראו בה משוררת אמיצה המבקשת לחוות את החיים תוך כדי לקיחת סיכונים ולהפוך אותם לשירה.
 



על חוויותיה המיניות כתבה את 'שיר קדמשנתי' המוכר יותר בשמו 'סקס אחר' וייתכן שהעיד על תסכול.

לאחר אחד מאשפוזיה כתבה את שירה המפורסם 'לא יכולתי לעשות כלום'.

רק באמצע שנת 1976 עם צאת לקט שיריה זכתה להכרה מהממסד הספרותי.
באותה תקופה התגוררה וולך בתל אביב, ברחוב בן-יהודה פינת רחוב גורדון.
במהלך 1978-1977 זכתה בשלושה פרסי ספרות.
באותה תקופה הולחנו חלק משיריה וזמרים ידועים ביצעו אותם (ביניהם דורית ראובני, גידי גוב, נורית גלרון, נינט טייב). חלק מהשירים הפכו לחלק מפס הקול של הדור: 'אדם צובר זיכרונות', 'אני שוב מתאהב', 'זה הגשם', 'זה לא זה', 'שיר קדמשנתי' (הידוע בשם 'סקס אחר'), 'לא יכולתי לעשות כלום', 'שקט' (ידעו בשם 'שלח לי שקט') ועוד.

בשנת 1981 פורסמה ב'ידיעות אחרונות' כתבה שכותרתה "האישה היפה ביותר בעולם" וסיכמה את הדימוי הציבורי של יונה וולך:

"דמות מוזרה, מטורפת למחצה אך נערצת ונפלאה מבחינה שירית, כמין אוצר פרא".

באותה שנה גם פרסמה את השיר 'תפילין'.



_________________________________________________________________

ביוגרפיה מתובלת

יונה וולך נולדה בשנת 1944 בכפר אונו.
הוריה אסתר ומיכאל הגיעו לארץ מבסרביה בתחילת שנות השלושים כחלוצים, והיו ממקימי כפר אונו (לימים קרית אונו), אז ישוב חקלאי בודד בלב אוכלוסייה ערבית.

אחותה היחידה, נירה, נולדה בשנת 1938.


מות אביה

יונה וולך הייתה בת ארבע כשאביה נהרג בתום מלחמת השחרור ב 1948, בקרב על גבעת קולה.

זוהי חווית ילדות שטבעה בה את התפתחותה הנפשית השסועה. העדר דמות אב שעליה תוכל להישען. היא הייתה יתומת מלחמה אף שלא נהרג אביה בקרב אלא מטעות כדור תועה.




בריאיון להלית ישורון בחדרים 4:

"סתם, שעתיים אחרי שביתת הנשק. בגלל טעות בקשר. לא צריך היה להילחם שם. פשוט טעות. פתאום הוא התרומם. לא צריך היה להתרומם. זה בכלל לא צריך היה לקרות".

אַבָּא אֲנִי כּובֶשֶת אֵיפה / אַתָּה מִתְאַבֵּךְ עַכְשָו וְכַמָּה / אֲנָשִים שֶאֲנִי אוֹהֶבֶת בְּעֶצֶם / אֵיפה הֵם מִתְאַבְּכִים עַכְשָו.

יונה התגוררה עם אמה ואחותה ברחוב שנקרא על שם האב, בקרית אונו.

בשיר הבא היא מנסה להעלות את זיכרון האב.

בשיר בכל שנה בקיץ (אור פרא,80) נמצא את תמונת האובדן:

בְּכָל שָנָה בַּקַּיִץ / אָבִי בֶּן שְלֹשִים וְשֵש שָנִים / שוּב מֵת בְּאוֹתָה צוּרָה / נוֹפֵל מְלוֹא קוֹמָתוֹ / עַל הָאָרֶץ / הַצְּחִיחָה / אֲבָנִים וֲעֲשָבִים יְבֵשִים / וְקִלּוּחֵי הַדָּם / זוֹרְמִים / עִם הַחַיִּים.

בְּכָל שָנָה בַּקַּיִץ / אָבִי שוּב צָעִיר / בֶּן שְלֹשִים וְשֵש / פּוֹרֵחַ בְּשִיא חַיָּיו / מֵת שוּב / עַל הָאָרֶץ / בְּכָל שָנָה בַּקַּיִץ / הַיַּתְמוּת פּוֹרֶשֶת כָּנָף / וְצִלָּהּ עַל הָאָרֶץ.

תָּמִיד אָבִי / לֹא מִתְבַּגֵר / נִרְאֶה אוֹתוֹ דָּבָר / שָלֵם וְנָאָה / כְּאוֹת הַחַיִּים.

השיר נכתב שנים לאחר מות האב, אולם ניכר כי השפעת המוות על חייה היא מרכזית. תחושת ההחמצה והאובדן של הבת לא פגה עם השנים, אלא הולכת ומתחדשת מדי שנה בקיץ. כפל משמעות של המלה פורח בבית השני, האחת במובן פריחה-שיא החיים, והשנייה: סלנגית- נפרד מן החיים.
המוות מופיע גם בקובץ שירה בעמ' 38:

"מִשֶּהוּ מֵת בְּצוּרָה מְסֻדֶּרֶת / וְמִשֶּהוּ כְּאִלּוּ עֲבָרוֹ זֶרֶם / אֵינִי יְכוֹלָה לִרְאוֹתִי אַחֶרֶת / מֵאֲשֶר נְמוֹגָה נִרְאֶה שֶזֶּה...."

תמונת העדר האב הפכה לתמונת תשתית בשירתה.

בריאיון להלית ישורון:

"חייתי מיום עצמאות אחד לשני; מבית קברות אחד לשני. פיציתי את עצמי באמצעות התקווה; באמצעות הגאווה  הזאת,  שאבא  מת  בשביל  המדינה;  באמצעות  זה  שהמוות  שלו לא  היה  סתמי.  שיתר  המיתות  הן  סתמיות  לגמרי. 

ודברים  עלובים  שלא קיימים שבעצם אדם מת הוא בכלל לא מת. והסבל הוא לא סבל. בכלל לא היה ברור מה זה מוות.

לא  לא.  זה  לא.  לא;  אני  בנאדם רציונלי בצורה לא רגילה...".

בחורף הראשון של שנות החמישים כוסתה הארץ בשלג.

"אני רוצה למות על השלג של קריית אונו",

היה שם של מחזור שירים שכתבה יונה וולך ובו זכרה את השלג ההוא.
מצד אחד היופי שריגש את כל מי שבא מאירופה והתגעגע אל "המראה הצחור שזכר מילדותו," אבל מצד שני – המוות שהביא עמו: התרנגולות שגידלה אמה האלמנה בלול שליד הבית כדי לפרנס את עצמה ואת שתי בנותיה, יונה ונירה המבוגרת ממנה בכמה שנים, גססו מהקור ונשחטו. "דם ניתז על הנוצות" והשקים השחורים שבהם הובילו אותן הזכירו לאחת השכנות את השקים שבהם הובילו בשעתו את גוויות החללים, ביניהן את זאת של מיכאל וולך, שהרחוב שבו התגורר נקרא על שמו, לאחר שנהרג.

ליונה וולך היה עימות עם מורה בבית ספרה בכפר אונו שהכין את טקס יום הזיכרון לחללי צה"ל.

המורה ביים מסכת שבה הטיל על כל אחד מהילדים בכיתתו לייצג גלות כלשהי. מיונה בת התשע ביקש להדליק את לפיד יתומי המלחמה.

"כאב של יתום לא מעלים על במה,"

אמרה לו הילדה במבט נוקב, והציעה להדליק את לפיד הנופלים במערכה. את סופו של העשור מסכם סרנה כזמן של "חשבון נפש לאומי," שנמשך לדבריו "עד האופוריה של 1967".

יונה התחילה לכתוב שירים בגיל 8.

על אמה כתבה: "דֻּבָּה גְּרִיזִילִית גִּדְּלַה אוֹתִי / חֲלֵב כּוֹכָבִים הָיָה מְזוֹנִי הָעִקָּרִי ..." (שירה, עמ' 66)

האם כחיה מיתולוגית גדולה – דובה גריזילית. המטאפורה מרמזת על הביטוי" חיבוק דוב", כלומר דאגה יתרה זה לזה עד כדי מחנק והצרת צעדים.
המזון שמעניקה הדובה הגריזילית אינו מזון גשמי, אלא מזון רוחני.
הדובה מעניקה לדוברת חומרים עליונים, אין זה דבר של מה בכך, לכן מתוודה הדוברת כי אין בכוונתה לשכוח את האם המיתולוגית שלה.
אמה של יונה הייתה חולת פרקינסון מגיל צעיר, ויונה נסעה לקרית אונו לטפל בה במשך 20 שנה בכל יום. לאחר האשפוז השני היא עברה להתגורר איתה בקרית אונו.

השיר "אבי ואמי יצאו לציד" מתאר את ההורים במציאות שאולה, ההורים כציידים, המקום שדות נפלאים, הציד מוצג באורח רציני, לא סתם ציד אלא ציד של חיות רציניות.

ההורים מזניחים את ילדם ומותירים אותו בבית.

השפעת ההישארות על הדובר בבית היא שלילית והוא הופך משועמם ועצלן. יש ניגוד בין העולם החיצוני, שאליו יצאו ההורים, לבין העולם שבו נשאר הדובר.
העולם החיצוני הפתוח הוא העולם הרציני, ואילו העולם הביתי הוא עולם עלוב.
בילדותה נהגה יונה לשהות רוב זמנה הפנוי בקולנוע שהיה שייך למשפחה, זנוחה, בלי שהוריה השגיחו עליה.

באופן סמוי אומרת וולך בשיר שלא היה לה בית במובן הנורמאטיבי.

אין לה בית מוחשי להתגעגע אליו, אלא עולם מיתולוגי רחוק אשר מחזיק אותה בחיים.
העולם האחר הוא העולם הטהור שאליו התגעגעה המשוררת.

בשיר אבי אמי יצאו לציד אפשר לראות שההורים לא סיפקו לדוברת  מסגרת משפחתית חמה ותומכת.

ואולי הרצון להשתחרר מחיבוק הדוב של אמה הפך את יונה מתלמידה מצטיינת בבית הספר היסודי למתבגרת פרועה. הקהילה השורשית של הכפר החלה להתייחס אליה כמוקצית מחמת מיאוס.

לאחר מותה אותה קהילה הקימה על שמה גן פסלים של אמנים תושבי קריית אונו וציטוטים משיריה חקוקים על לוחות מתכת ומפוזרים ברחבי הגן, בהם 'אדם צובר זיכרונות' וכמובן 'שקט'.

סילקו אותה מהביצפר בכיתה י'

יונה וולך למדה ב'תיכון חדש' בתל אביב אך הייתה חריגה.

נערה אינטלקטואלית בעלת סקרנות ורצון עז לדעת הכול, ובו זמנית השתעממה בשיעורים ונעדרה מחלק גדול מהם.
יונה החלה לכתוב את שיריה, שעדיין לא הרשימו אף אחד.
היא עישנה בפומבי ולבשה בגדים פרובוקטיביים, עד שסולקה מבית הספר לצמיתות, בכיתה י'.

סמוך לסילוקה נכנסה להיריון ועברה הפלה ראשונה.

את זמנה העבירה בעסק המשפחתי קולנוע 'אור-און' ומיד פעם עבדה בקופת הקולנוע.

משמעת חברתית הייתה עבור וולך ככלוב לציפור דרור.

היא הייתה נערה סוערת וחסרת מנוח, בוגרת מכפי גילה ובעלת נטייה למרדנות ואקסהיביציוניזם. היא סירבה להתנהג על פי המוסכמות המגדריות באותה תקופה ואימצה לעצמה התנהגויות שנחשבו אז לגבריות, ולפיכך גם חריגות לנערה.

למשל, היא קראה בשקיקה את מערבוני קרל מאי, עישנה סיגריות בשרשרת, התהלכה יחפה, לבשה מכנסי ג'ינס גבריים, חולצה פרומת כפתורים, כובע מצחייה ושיער מפוזר ומרושל.

באוניברסיטה אמנם לא למדה אך המשיכה ללמוד בכוחות עצמה.

היא קראה בקדחתנות מִגוון רחב של שירה ופרוזה, ספרות מקורית וספרות מתורגמת.
בגיל 17 נרשמה לבית הספר לאומניות 'מכון אבני' אך גם שם התקשתה להתמיד, אבל הצליחה ליצור קשרים עם המשוררים המורדים של אותה תקופה, ביניהם רוני סומק שאותו אהבה והעריכה.

רוני סומק מתאר את המפגש הראשון עם היצור המרהיב שהייתה וולך: "זה כמו להיכנס לג'ונגל, והחיה הראשונה שאתה רואה היא הנמרה שסיפרו לך עליה כל-כך הרבה. פתאום אתה פוגש את הנמרה, ואתה רואה שהיא יפה כמו שתיארו לך, מטורפת כמו שסיפרו לך, ובכל אופן אתה מרגיש שאתה חייב להיות קרוב אליה. ואתה יודע שאם יש מלכה בג'ונגל הזה, אז זו אותה נמרה. יש חיות שאתה קורא עליהן ולומד אותן, וכשאתה רואה אותן פתאום בתנוחה הפראית שלהן - הן נראות לך פחות מרשימות. במקרה הזה הנמרה הייתה נמרה כפי שדמיינתי, קראתי, רציתי להאמין - ואפילו יותר".

בתחילת שנות השישים התיידדה יונה (וגם שכבה) עם שני משוררים וביחד יצרו מעין משולש או קליקה ספרותית: מאיר ויזלטיר ויאיר הורוביץ.
הם השפיעו זה על זה, עסקו ביחד ביוזמות אמנותיות, כמו ייסוד של כתב עת, הופעות, תרגומים. שיריה התחילו להתפרסם במוספים ובכתבי עת. שמה כבר הלך לפניה בחוגים ספרותיים.

"שנאתי נורא את השירה העברית והספרות העברית. זה נראה לי רמאות גדולה. 

אהבתי את בודלר ואהבתי את וולט ויטמן.

"השירה העברית מחטיאה את העיקר, גם מפני שהיא הסתירה הכול.

"דיברו איתנו על ביאליק, משורר שמן ומדושן  עונג;  שכל האומה מעריצה אותו, והוא משורר לאומי,

אבל לא דיברו איתנו על סבל. לא דיברו  איתנו על שיגעון; 

וכשקראתי את ניטשה ואת מופאסאן ואת כל האנשים האלה; שמתו משיגעון ומסיפיליס; וחקרו והתאבדו וחקרו  את  החיים;  והיו  קרובים לחיים  וקרובים  לכל  התחושות הכל היה הקשות והאיומות ביותר; אז בארץ לא היה לזה שום דבר דומה.  שנאתי את זה שנאת מוות.


"שנאתי את אלתרמן;  שנאתי  את  שלונסקי; שנאתי את כל הספרות העברית; שנאתי את יהודה עמיחי.

"כמו שלמדתי את זה בבית ספר יסודי ובתיכון היה מנותק לגמרי  מהמציאות.
זה היה משהו שלא  היה דומה לשום  דבר בכלל. לא היה קרוב לחיים שלי; לא למדתי מזה על החיים שלי שום דבר.

ומה שהיה לי דחוף  ביותר; דחוף  דחוף  בעניין של חיים ומוות היה להבין את חיי עצמי. וספרות באה לעזור לנו להבין את חיי עצמנו. במקום זה אנחנו מוצאים אותה בוגדנית. חמקמקת. עונה על צרכי הלאום ופוסחת על כל דבר שהוא אישי ופרטי".

לצבא סירבה להתגייס וקיבלה פטור, כי הייתה יתומת צה"ל.

היא צפתה בסרט "הירושימה אהובתי" של אלן רנה שמוטט אותה נפשית אחרי שנטרפה בהזיה שהותיר בה.

כבר בגיל צעיר השתעשעה עם עצמה וכתבה מנקודת מבטו של גבר, כפי שעשתה בשירה 'תותים'.


ב-1964, בחדרה העלוב בבניין נוטרדם, החליפו ביניהם וולך ובן זוגה טדאוש פנטזיות צבעוניות בהן נכנסת בחורה ששדיה מונחים על מגש קש מלא תותי שדה בשלים ולידה שתי נזירות המשלשלות בחורה כלואה בבקבוק הישר על אברו של איש עצבני.

שנים אחר כך תתועד יונה מקריאה את השיר בפני קהל המום במתנ"ס ברמלה (תותים) - ראו בתמונה.

בספרה 'שירים אחרונים' מופיעה סדרת שירים הפותחים במלים "כְּשֶׁתָּבוֹא לִשְׁכַּב אִתִּי".

בסדרה זו מתארת וולך מפגשים מיניים עם שוטר, עם שופט, חוזר בתשובה, אלוהים, ואפילו עם מישהו שיעמיד פנים שהוא אביה.

בשנת 1964 התפרסם במוסף הספרותי של 'ידיעות אחרונות' שירה הראשון.

שיר ללא שם או כותרת שנפתח במילים 'אבנים משתפלות לנהר'.
לא וולך שלחה את השיר לעורך, אלא ידידהּ המשורר יאיר הורביץ:

אֲבָנִים מִשְׁתַּפְּלוֹת לַנָּהָר /נְעָרוֹת נוֹהָרוֹת/ מַשְׁפִּילוֹת שְׁדֵיהֶן אֶל נְעָרִים/ יְרֹקֶת נְחֹשֶׁת בְּשַׁעֲרֵי גַן     
הֵם שׁוֹאֲלִים אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ / מָה אַתָּה עוֹשֶׂה/ כְּדֵי לִשְׁמֹעַ / אֵיךְ / בְּגָדִים נוֹפְלִים מֵהַשָּׁמַיִם / שְׁחוֹרִים וַאֲדֻמִּים / חוֹזְרִים בְּמַנְעוּלִים שְׁבוּרִים / שׁוֹאֲלִים / אֲבָנִים מִשְׁתַפְּלוֹת לַנָּהָר / נָשִׁים עֲטוּפוֹת / מַשִׁילוֹת עוֹרָן כְּנָחָש/ הַנְּהָרָה אָבְדָה בִּלְבוּשָׁן.

המשורר מקסים גילן הכיר את שיריה לעורך גבריאל מוקד, ובשנת 1964 פרסם את שיריה בכתב העת "עכשיו".
לאחר מכן, באותה שנה, פרסם גילן את שיריה בכתב העת האוונגרדי "קילטרטן".

אדם צובר זכרונות

תשע בבוקר, סוף שנות הששים. יונה נוסעת עם חברתה עזה צבי לעיר העתיקה והשתיים מגיעות בדרך לא דרך אל בור מים עתיק ששימש כעת למקום התכנסות גדוש נמלים, סביב נרגילה עם חשיש.
מאוחר יותר ישבו עם שתי זונות ערביות, צעירה ומבוגרת.

יונה נתקפת מרה שחורה ובכתה: "אני אמות צעירה, אני לא אעבור את השלושים"

כשחזרה לתל אביב, ישבה ליד שולחנה וכתבה.
אדם צובר זיכרונות / כמו נמלים בחדשי הקיץ. / כמו חגב בעת הקיץ / ויש שאדם שר. / ובחורף הנמלים מתכנסים / מתנועעים ברכושם ומכלים לאט / את הרכוש ואת החורף / והחגב בחורף שר לפתחים / לטעום מזיכרונות העונה האהובה / שבשירו חמקה ממנו כליל.

הוא גורם לה לברוח אבל אף פעם לא גורם לה לשמוח. כל מה שקורה לה קורה לה בגללו וזה למה שהיא אוהבת רק אותו

שתיים בצהריים, תל אביב. בשלהי שנות הששים פוגשת יונה את המוסיקאי הצעיר סמי בירנבך. היא דובקת בו, רואה בו איש אמונה אך אינה נותנת בו אמון ואינה משחררת אותו לחופשי, "למה תעזוב אותי בשביל אדם זמני לגמרי" שאלה אותו כאשר רצה לבקר ידיד, והוא שב ללונדון, מותיר אותה לבד. הריקנות והתסכול מפעפעים בה, אז היא כותבת את השיר "גורם לי".

 







חודש לאחר שהתפרסם שירה הראשון "אבנים משתפלות לנהר" התפרסם שירה 'אבשלום'.

עם תחילת ההצלחה החלה ההדרדרות של יונה והיא חווה התנסויות רבות, חלקן קשות, עם מין, סמים ושיגעון, כפי שתיארנו קודם.

ספרה הראשון של יונה וולך, דברים, קודם בביקורת.
כך למשל דוד כרמי – סרנה חושף שזה היה פסבדונים של חוקר הספרות דוד וינפלד − כתב על הספר  שהוא מעורר בקוראים את הצורך להתגונן "בפני הרגשות קיצוניות," בדומה לספריו של קפקא וסרטיו של גודאר "שמוצגים בישראל באולמות ריקים, כי הציבור אינו עומד בעומס הרגשי".

יונה וולך נפטרה בספטמבר 1985 בגיל 41.

זמן קצר לפני מותה ראה אור ספרה 'צורות', וזמן קצר לאחר מותה ראה אור 'מופע'.

בגיל 38, חלתה בסרטן השד אך בחרה להתעלם מהמחלה.

במשך שנתיים לא הסכימה לקבל טיפול, למרות שהשד שלה טפטף דם, בטענה שבזה שהיא סוחטת את הפטמה היא מוציאה את הסרטן.

כפר סבא, 1982. בדיסקרטיות, יונה הולכת לסניף קופת החולים ומתבשרת שהגוש הממאיר בשדה שלח גרורות גם לבית השחי. לא אהבה בתי חולים. לא סיפרה דבר.
כיוון שחזתה את מותה כבר בגיל 21, היא כתבה על מוות בסוג של נבואה סטואית והכניסה ל"אור פרא" (איכות,1983) את שורות האימה והקבלה הבאות:

גופי היה חכם ממני / כוח הסבל שלו היה פחות משלי / הוא אמר די / כשאני אמרתי עוד / גופי / גופי הפסיק / כשאני עוד המשכתי / גופי לא יכל / כשל / ואני קמתי ונאלצתי ללכת / וגופי אחרי

יונה מאוהבת

באותה עת הכירה את יובל ריבלין, גבר צעיר בן 22, נגן קלידים (קלידן להקת אטמוספירה), בן קריית אונו.

יובל ויונה התאהבו אהבה עזה וגרו יחד במשך כ-4 שנים.

ב-1984, יונה החולה טיילה עם יובל ליד הבית בקרית אונו, שעתה התגוררה בו לבדה, ללא אמה שהועברה לבית אבות בגבעתיים.
לראשונה בחייה הרגישה יונה את התחושה המחממת והעוטפת של זוגיות יציבה ותומכת. לאחר כמה חודשים תכניס וולך לספרה "מופע" ("הקיבוץ המאוחד",1985) את השיר האופטימי והנאיבי כל כך לזכר הרגשתה באותו בוקר.

אני שוב מתאהב / ונשבע כבר שלא/ וקורא לה לבוא/ אני שוב מתגנב / רק לראות מרחוק / אם הצער מתוק / שוב להיות כתינוק / אני שוב מתאהב / משחק עם הלב / בלילות בלי שינה / שוב לצאת לגינה / אני שוב מתבזבז / אני שוב מתאכזב / בא הולך ועוזב / אני שוב מסתובב / שם / אהבה מחכה / ואני עובר … / דרך עצמי / דרך עצמך










ב1991, בעת עבודתו על "אין עוד יום", מגלה גידי גוב את השיר, כתוב בלשון זכר כבהזמנה, ושופע אופטימיות ובלבול כובש, בספר "מופע" של וולך שנפטרה מספר שנים לפני כן.

יובל ריבלין חזר בתשובה ואסר על הוצאת שיריה. מאוחר יותר התרכך בדעתו ושירים רבים ולא ידועים נחשפו.
 

יונתן

 יונתן
 אֲנִי רָץ עַל הַגֶּשֶׁר
 וְהַיְּלָדִים אַחֲרַי
 יוֹנָתָן
 יוֹנָתָן הֵם קוֹרְאִים
 קְצָת דָּם
 רַק קְצָת דָּם לְקִנּוּחַ הַדְּבַשׁ
 אֲנִי מַסְכִּים לְחוֹר שֶׁל נַעַץ
 אֲבָל הַיְּלָדִים רוֹצִים
 וְהֵם יְלָדִים
 וַאֲנִי יוֹנָתָן
 
הֵם כּוֹרְתִים אֶת רֹאשִׁי בַּעֲנַף
 גְּלַדְיוֹלָה וְאוֹסְפִים אֶת רֹאשִׁי
 בִּשְׁנֵי עַנְפֵי גְּלַדְיוֹלָה וְאוֹרְזִים
 אֶת רֹאשִׁי בִּנְיָר מְרַשְׁרֵשׁ
 יוֹנָתָן
 יוֹנָתָן הֵם אוֹמְרִים
 בֶּאֱמֶת תִּסְלַח לָנוּ
 לֹא תֵּאַרְנוּ לְעַצְמֵנוּ שֶׁאַתָּה כָּזֶה.

יונה כתבה את השיר "יונתן" בגיל 17.

בסרט שבעת הסלילים של יונה וולך היא אומרת:

"יונתן זה אני. זה שמי. אבל היום כבר אין הזדהות איתו. זה שיר של מתאבד. שיר קמיקזי. וזה כיוון לא טוב. הדברים צריכים להיות טובים. אנשים אוהבים את המוות".

אם תלך למסע אל אס די

מילים: יונה וולך | לחן: אבנר גייגר

אם תלך למסע אל אס די
תזכור אותי
שמעולם לא חזרתי משם
אני עודי שם
מול החלון
הגיליוטינה האדומה נשקפת ממנו
ראשי עומד להיערף
עדיין אני שם
מחכה לרגע הבא
חרדת הקיום כולו
יורדת עלי כמאכלת

חוטי הדם עודם
מסתרגים ממגבות
לכיור
אין שליטה על הדם
שתדע

שיר קדמשנתי | סקס אחר

מילים: יונה וולך | לחן: אילן וירצברג

רומזים לנו שיש סקס אחר.
טוב שמישהו יודע על זה.
אם יש סקס אחר
הביאוהו לכאן
ונדעהו נדבר גלויות,
יש או אין.

שכבר אנחנו עייפים מאוד
מנשינו הבתולות
וכל הזמן מראים לנו בתמונות
יש משהו אחר
אנחנו מרגישים שזה לא סתם.

ואם יש סקס אחר
בעולם אחר
נשים חדשות ויודעות
למה לא יביאו כמה
ללמד את נשינו היגעות

שכבר אנחנו עייפים...

לא יכולתי לעשות כלום

מילים: יונה וולך | לחן: אילן וירצברג

לא יכולתי לעשות עם זה כלום
אתה שומע לא יכולתי לעשות מזה כלום
זה היה אצלי בידים
ולא יכולתי לעשות עם זה כלום
ולא יכולתי לעשות מזה משהו
אתה שומע יכולתי לגמגם
מה רציתי להגיד
יכולתי להרגיש הכי רע שאפשר
ופתאום אתה עומד כמו ילד קטן
בסינור לצואר וחוזר על השאלה
מה עשית עם זה שואלים
לאן בזבזת את כל זה, היה לך סיכוי
ואתה תצטרך להתחיל הכל מחדש.

"צורות" / יונה וולך

מתוך הארץ

הו, יונה וולך. הבעיטה שהיא נתנה לעולם התרבות הישראלי בפרט ולחברה הישראלית בכלל, לא תסולא בפז.

בשנות ה-70 וה-80, שימוש באירוטיות ובלא מעט "שפת רחוב" בשיריה נחשבו למהלכים שערורייתיים, שהתכתבו היטב עם חייה האישיים רבי התהפוכות.

שירתה של וולך עוסקת בשלושה נושאים עיקריים המשורגים זה בזה באופן מענג: הקיום – במובן הפילוסופי של המילה, המיניות – ספקטרום חוויותיה של וולך, החל באלה הטרנס-מיניות ועד לאל-מיניות, והנפש – בה התשוקה והדיכאון הולכות יד ביד.

מעבר לאנטי-פואטיות של וולך, שדווקא מרגשת, ומצליחה איכשהו להיות פואטית לגמרי, שירתה מתריסה כנגד מוסכמות של מגדר, ועוסקת בלב מאפליות הנפש: בפחד, במוות, בשיגעון ובבדידות. את כל אלה עושה וולך באומץ גלוי.
בספר "צורות" מאוגדים לא פחות מ-91 משיריה, ביניהם "שיר בלהות", בו נדמה כי מובאת על רגל אחת יפה הוויית שירתה כולה:

"נראה שהגוף מוכן לכל / לכל מעשה שפלות מוכן / לכל מעשה שפל ומתועב / נפש תתמם עליו כאילו כלום."

שקט

מילים: יונה וולך | לחן: יובל מסנר

שלח לי שקט טוב מוגן
שלח לי שקט מענן
שלח לי שקט ממוכן
לשמוע שקט לא מכאן
תשלח לי שקט בקופסא, מארץ רחוקה.
שלח לי שקט מאורגן
שלח לי שקט מעודכן
שלח לי שקט מפואר
תשלח לי שקט מהכפר
תשלח לי שקט בקופסא, מארץ רחוקה.
שקט, שקט, שקט, שקט מופתי
מיום הולדתי עד יום מותי
שקט עד יום מותי.
שלח לי שקט מהודר
שלח לי שקט מאולתר
שלח לי שקט ירחי
תשלח לי שקט בין כוכבים
תשלח לי שקט בקופסא מארץ רחוקה.

שקט, שקט...

באשמת עצבים רפופים

מילים: יונה וולך | לחן: חיים רחמני

באשמת עצבים רפופים
בעוד שכל חריקה יכולה
להיות לא רק סוף של דבש
אתה עובר במשכנות הפרפרים
בלילה ואלפים מתאבדים
אל מול מנורותיך
מאחוריך אתה משאיר
דם בורח
אנשים מקולפים עורם
ושותתים
למשהו אחר
כאן הדבש פחות מתוק
ולא יפסיק
הפרצופים
הפרצופים הנוראים שבהם
עיניים משנות מקום

תן למילים לעשות בך / יונה וולך

מתוך אתר "עברית"
 
מבחר ראשון מסוגו משירי המשוררת יונה וולך (1984-1944) בעריכת המתרגמת והעורכת הלית ישורון, החל בספר ביכוריה 'דברים' (1966) וכלה בשירים מעיזבונה.

בין השירים, רבים שהולחנו: "זה לא זה", "כשבאתי לקחת אותה מהעננים", "לא יכולתי לעשות עם זה כלום", "אדם צובר זיכרונות" ועוד.
הספר ראה אור בסדרת מבחר - שירה לכל כיס, בשיתוף ספרי סימן קריאה.

זה לא זה

מילים: יונה וולך | לחן: אילן וירצברג

וזה לא מה ש...
ישביע את
רעבוני לא
זה לא
מה
שיניח את
דעתי
לא
זה לא זה













קיץ1 / יונה וולך

קיץ בעולמות שלומי ימים / בכל חיים ריגוזים מרצדים / מתחילתם לסיומם כל הנראים / מקומם כהרף מחליפים וזורמים / מסתלסלים אוויר בינות זעירים / וטופחים קלות ברישרושי זהבים / נפשיים כמו, מבריקים ועשירים / מפרפרים רסיסים לעולם שקופים / צפופים ומזדעזעים / אידים כאבקנים / בהירים, כנים ומאוד אדיבים / מלאים ושופעים ריבואות שיבוצים / בעולם הקיצי, מתאימים ומקיימים / נעימים כהלכה מרהיבים וברורים / כלבני עיניים נפוצים בהרים".















לחיה של פסל/ יונה וולך

"אם איה-נוארה לא הולכת בדרכה האחרונה / לבה מציפה את האי / קטורת אדם מפואר רענן. ריח מתוק / עולה כעננת חסד בעד לקיטור. / איה-נוארה מתמסרת לכוחות ככל הדרוש. / הקיטור נפל ללועו ולאחרונה מראה קול / כמחשבה בחלום מעשה חיים. חומר חם. / כזה צלם מקועקע לרגישות שמעבר לאופק / מונח בקצה השביל כפליטת אנושי של איה-נוארה".

 'איפה הקולות שאהב ליבי':

"סואנים מוקטנים ליד אוזני מברכים / ומתפשטת האוזן הפנימית / ואלה מוספים ומסלסלים צורות זהב על צורות זהב / קול שרפים מרישרוש חייהם בתנועתם / ניגון חי ומלכיהם נפרם ונרקם / ומלאכי אדם? נעים דחוסים וחסרי צורה / מחומרים עדינים מלהיות עקרונית מיפלצות / ומייבבים בקולות הפנימיים לקצה חוט המעלות. / והאוזן הפנימית מתעמקת לעומק האחרון / ומראה -קול כרובים שלא לבוא באדם / מנגן צלילים כדם כזיכרון כלֶי".

'בנוף שקודם מים כיסו':

"רציתי שזה יבוא עוד פעם / לא שאלתי מאיפה זה בא / כשזה חזר (…) המכשירים נשארו והזהירות נשתנתה / לפעמים היינו מסתכנים / אבל לא נכנסים לתיגרות ממש / זה היה תמיד איתנו. פעם טיילנו וכוכבים נפלו / לא היה קץ לפליאתנו / ידענו שבזה העיניין / אנחנו היינו אותם ילדים / כמו אני זה שנפל לתוכנו".

אבי ואמי יצאו לציד

מילים: יונה וולך | לחן: אילן וירצברג

אבי ואמי יצאו לציד
ואני לבד
אבי ואמי בשדות ציד נפלאים
ומה אני עושה
אבי ואמי צדים עכשיו
אבי ואמי צדים חיות רציניות
מעולם לא צדו חיות מצחיקות
גיריות או ארנבות
אבי ואמי בשדות ציד מפוארים
ואני משתעמם ועצלני
אבי ואמי ציידים נצחיים
ואני בבית, מה זה בית
אבי ואמי צדים עכשיו...
כל העבר של אבי ואמי
לא נחשב בעיניהם כשהם צדים
וגם אני מופקד כמו מזכרת
שתמיד תהיה יפה ממנה
אבי ואימי צדים עכשיו...

לב אכזרי / יונה וולך

לְבָבוֹת קְטַנִּים אֲדֻמִּים

בָּאִים בְּטוּרִים מִן שֶׁמֶשׁ

נוֹחֲתִים לֵב לֵב עַל אֶצְבַּע זֶרֶת

שֶׁל אִשָּׁה מְבֻגֶּרֶת דַּלַּת-יוֹם.

כְּאַחַת מַגְבִּיהוֹת זֶרֶת-לֵב אֶל אֹזֶן

וּמְצוֹתְתוֹת לְהֶמְיָה דְּקִיקָה צְלוּלָה:

אֲנִי לֵב הַפִּנָּה. בּוֹחֵן לָאוֹר

קוֹרֵן מֵחֲלוֹמוֹת עֲלוּמִים דְּחוּקִים.

נָשִׁים דַּלּוֹת יוֹם בְּגִיל הָעֲמִידָה

בְּשִׂמְלוֹת כֻּתְנָה וַעֲקֵבִים מְשֻׁפְשָׁפִים.

בְּאִם תִּזְכֹּרְנָה, וְדִמְעוֹתֵיהֶן

מִלּוּאִים לַחֵפֶץ,

מְבַשְּׁלוֹת אֲרוּחָה מִזּ'וּרְנָל לָעֶרֶב

קוֹנוֹת כְּתֹנֶת לַיְלָה חֲדָשָׁה, לְאַהֲבָה

מוֹשְׁכוֹת זְמַן מִבְּעָלִים סְחוּפִים,

כְּשֶׁאֵינָן זוֹכְרוֹת

מַחֲזִיקוֹת בְּקַמְצָנוּת בְּלֵב קָטָן

וְנוֹתְנוֹת אוֹתוֹ בֶּחָג לְיַלְדָּה

שֶׁיִּתְנוֹסֵס קִשּׁוּט מָתוֹק לְאֶצְבַּע זְעִירָה.


 

תותים

מילים: יונה וולך | לחן: ערן צור

כשתבואי לשכב איתי
תלבשי שמלה שחורה
מאוירת בתותים
ומגבעת שחורה
מקושטת בתותים
והחזיקי סלסלת תותים
ותמכרי לי תותים
תגידי בקול דק ומתוק
תותים תותים
מי רוצה תותים
אל תלבשי כלום מתחת לשמלה
אחר כך
חוטים יעלו אותך למעלה
בלתי נראים או נראים
ויורידו אותך
ישר על הזין שלי.

דובה גריזילית

מילים: יונה וולך

דובה גריזילית גידלה אותי
חלב כוכבים היה מזוני העיקרי
הדבר הראשון שראיתי
בימי חיי היה אני
איך אוכל לשכוח
כוונתי היא שאני זוכר

שיר

מילים: יונה וולך | לחן: יוסי הדר
בנקיק נסתר בצוקים
איילה שותה מים
מה לי ולה
אלא צוקי ליבי
אלא מעיין חיי
אלא נסתר
איילה מה לי ולה
מה לי ולה
אלא אהבתי

אהובתי המתה

מילים: יונה וולך | לחן: משה לוי, אריאל שרבקובסקי, שגית שיר ורוני רשף

מי זה בא,
תן לי כל מה
שצריך
מי נשאר?
תן לי כל שרק יש
הנה מת,
הנה פשע שנמצא זה כעת,
אני יכול,
אם רק תקשיב.
הנה חי
והנה מת,
דם נוזל או דם רוטט,
דם נרגש או דם נקרש.

את אמרת שתחיי תמיד,
תמיד תהיי לי שם,
ואני עוד מחפש עוד,
אם הנצח
הוא את.

חוק זה חוק,
נו,
מה יש פה לדבר,
אם תיסע,
אם תיסע להציל חבר,
תתחפש, תתחפש לאמבולנס,
השופט יביא שוטר.
תשלם את כל הקנס.
חוק זה חוק,
זה חוק.

הנה חי והנה מת...
את אמרת שתחיי תמיד,
תמיד תחיי לי שם...

אדם צובר זכרונות

מילים: יונה וולך | לחן: שמעון גלבץ

אדם צובר זכרונות כמו נמלים
בחדשי הקיץ.
בחדשי הקיץ כמו חגב
בעת הקיץ - ויש שאדם שר.

ובחורף הנמלים מתכנסות
מתנועעות ברכושן ומכלות לאט
את הרכוש ואת החורף מכלות
לאט, לאט.

והחגב בחורף שר לפתחים
לטעום מזכרונות העונה
העונה האהובה שבשירו
ממנו חמקה.

אדם צובר זכרונות...

השירים שלא פורסמו

ספר הסוקר את חייה של יונה וולך בתמונות, חושף גם שלושה שירים של המשוררת שמעולם לא פורסמו. כעת ynet מביא לכם אותם וגם את הסיפור שמאחורי הגילוי המאוחר

 ynet | 07.02.13

חוקרת הספרות, המשוררת והעורכת יערה שחורי, מספרת על גילוי השירים:
"המחברות הן שטף גדול של חיים וכתיבה. מעורבים בהם רישומי חלומות עם שירים, הערות בימוי למחזה שלא הוצג מעולם, לצד רשימות קריאה, מספרי טלפון, הרהורים, ומעין השבעות מול הכאב.

השירים שנאספו מתוך היומנים על ידי הלית ישורון ועל ידי הם בחלקם שלמים להפליא, צלולים ומגובשים, ידועי כאב וסוף.

נמצאים שם שירים שאחיות בית החולים במרכזם, הן שטיפלו בה במסירות במחלתה.

"שיר אחר 'התחפשת בפעם הראשונה' נגלה לנו כשיר שכתבה לאביה המת, והוא חבוש בכובע גרב. הקלסתר של האב והמפגש איתו מהדהדים את שירי 'כשתבוא לשכב איתי' אבל נוכח בהם מופע אחר, אינטימיות אחרת.
בשירים מופיעות הציפור, האיילה והדובה הגריזילית - כולן של וולך. אך גם ירידה אל ערוגת המוות שמחליפה את ערוגות הבושם מ'שיר השירים'.

"לצד השירים השלמים אספנו שברי שיר שמצאנו בכל המחברות. לעתים הם הופיעו במבודד, ולפעמים כחלק מיחידת טקסט ארוכה יותר, שגבולותיה מטושטשים. הבחירה נעשתה".

יום ד׳

הַאִם אֵינָם מַרְגִּישִׁים בְּצַעֲדֵי הַמָּוֶת הַמִּתְקָרְבִים חֶרֶשׁ / וְכֵיצַד הֵם עוֹצְרִים אֶת פַּחְדָּם / אוֹ גַּם לֹא חָשִׁים בּוֹ.//
וְהַזְּרִיקָה נֶגֶד כְּאֵבִים / אֲנִי מַרְגִּישָׁה בָּהּ / כְּמוֹ כַּלָּה בְּיוֹם חֲתֻנָּתָהּ / כֻּלִּי קֶשֶׁב / הֲיָבוֹאוּ פַּעֲמֵי הַגּוֹאֵל.//
לִבְכּוֹת מֵאַהֲבָה / סֻכָּרִיּוֹת חֲמוּצוֹת שֶׁוִּיוְיַאן קוֹנָה לִי / לִבְכּוֹת בְּאַהֲבָה עִם עַמֵּנוּ / הַשָּׁחוֹר סוּפָה. הַזּוֹכֵר /
הַשָּׁר לִימוֹת הַמָּשִׁיחַ / כָּאן בְּתֵל הַשּׁוֹמֵר / מַדְלִיק נֵרוֹת מוּל הַחַלּוֹנוֹת / וְאוֹסֵף זַהֲרוּרוֹת בִּבְעָתָה.

השיר לקוח מספר הצילומים "זאת היונה - השירים, המחברות הגנוזות, הראיון". עריכה: יאיר קידר והלית ישורון.

דברים / יונה וולך

מתוך אתר "עברית"

דברים הוא ספר שיריה הראשון של יונה וולך שיצא לאור ב־1966.

על הספר:
"ספר השירה הראשון של וולך מדהים את הקורא... שפע דימוים מפתיעים וגלריה של דמויות המגלמות רצונות וחלומות של המשוררת." מאת דן צלקה

מתוך הספר: (מתוך ויקיפדיה)

    "ילדה טרופת דעת, באתי לקחת אותך הביתה."
    "נערות נוהרות משפילות שדיהן אל נערים."
    "כשבאתי לקחת אותה מהעננים."
    "כשהמלאכים סחוטים אנחנו מקפלים להם את הכנפיים בעדנה."
    "את יודעת, אהבתי שופעת, אבל הדם שלך כל כך מתוק."
    "לוקחת כדורים כנגד הרגשות שונות של מסתורין."
    "השכל שלה עבד קשה, אבל היא לא יכלה להרגיש את זה."
    "אני מוכרחה פעם נוספת להיזכר."
    "כל יום אנו בוהים ומתאימים לעצמנו אור אחר."
    "זה לא מה שיניח את דעתי, לא, זה לא זה."
    "אני בונה את אפשרויות הרגשתי."

 

ההכרה שלי נמוגה

מאת יונה וולך | לחן: רונה קינן

ההכרה שלי נמוגה
כמו נרות נשמה ביום כיפור.
יונה יונה הזיכרון מתוק
אבל אני בזמן לבד.
איפה כל החפצים שלי
שם אחד ריח מין ישן
עצם מציאות דרכו להתקיים,
אני בוכה ומתאמצת מתאמצת ובוכה

בליווי קולה, כפי שהוקלט על שבעה סלילים במהלך סדרת הראיונות האחרונה איתה, מובאות תמונות וקטעי וידאו של וולך בשילוב אנימציה נפלאה, כשברקע שיריה שהולחנו על ידי ערן צור, ואילן וירצברג ושמעון גלבץ.

בזכות השילוב של אלה, משתקפת דמותה המהפנטת במלוא תפארת. כמה ממכריה ומבקרי הספרות שפעלו בתקופתה מספרים עליה, ובד בבד מתגלה מורכבותה והרבדים הרבים שבשיריה.

את הראיונות המוקלטים ערכה עימה הילית ישורון, המעידה על מערכת יחסים אמביוולנטית בין השתיים, ומתארת את וולך ככזו ש"אהבה להיתקל בקירות", על אף שהאישיות שלה היתה מושכת כל כך, כמעט מיסטית. בכלל, וולך נתפסת בסרט הזה כ"ממוססת גבולות", וכאישה המפחדת מאהבה אך גם זקוקה לאהבה והערצת הקהל יותר מכל - מצד אחד, נוספת הילה לדמותה הכמעט מיתולוגית, ומצד שני, פרטים מרתקים על ילדותה, על מערכות היחסים הפרטיות שלה ועל אישיותה, נחשפים וסודקים את אותו דימוי אגדי.

שבעת הסלילים של יונה וולך

מקור: מאת דנה שחף | הארץ | 09.04.20

ממש כפי שמספרים האנשים שהכירו את המשוררת, על כך שקשה היה להתיק ממנה את המבט, כך גם עם הסרט הזה.

כאשר אינך משורר

מאת יונה וולך

"ברקים עפים כמו גשמים מלפני עיניך
אתה כמו צל דועך בפניך
אתה מסתובב כמו ענין מלפני עיניך
איפה אתה ואיפה שלומך,...."
 
"דע מי לפניך עשה את חייך
כאשר אינך מגלה סודות חשובים
תהיה משהו אחר אם תחפוץ
אבל אל תיתן להם להגלותך, מעצמך."

כשבאתי לקחת אותה מהעננים

מילים: יונה וולך | לחן: שמעון גלבץ

כשבאתי לקחת אותה מהעננים
היתה ענודה כבר
קולות הקוקו והתנשמת
להטה באזנה
ז'וליאן הורוד השאיר
לנו קור פתלתל
אני ידעתי שהיא תיפול
אבל ניסיתי
אני ניסיתי
וז'וליאן הורוד טוה מסביבי
נייר צלופן בסרט אדום.

אִבַּדְתִּי אֶת עַצְמִי לְיַד עֵץ/ יונה וולך

פֶּטֶל שִׂמְלָתִי הָיְתָה לְבָנָה מֵעָנָן

בְּיוֹם שֶׁמֶשׁ גָּוַעְתִּי לְיַד-עַצְמִי

בְּשֶׁקֶט קַלָּה מִנּוֹצָה בְּאוֹתָהּ

שָׁעָה בְּאוֹתוֹ מָקוֹם אֲנִי יוֹצֵאת

לְחַפֵּשׂ עַצְמִי זֹאת אַתְּ אֲנִי

אוֹמֶרֶת לִי בֶּאֱלֹהִים אֵיפֹה הָיִית

כְּשֶׁיֵּשׁ עוֹד מִישֶׁהוּ הַכֹּל נַעֲשֶׂה קַל

יוֹתֵר נֶאֱמָר (אֱהֹב אוֹתִי

חָזָק עַכְשָׁיו כֵּיוָן שֶׁדְּבַר מָה

עוֹד מְעַט בִּי יִשָּׁמֵט) אֲבָל

הַסּוֹדוֹת כָּל כָּךְ רַבִּים חַכֵּה

לִי אֲדַבֵּר אֶל עַצְמִי הַפְּחָדִים

הָהֵם הַכֹּל כָּעֵת מֵהַמּוֹצָא

הַיְּהוּדִי. שְׁאַר הָרוּחַ כְּמוֹ

עִגּוּל מְחַכֶּה לַגּוֹאֲלִים. אִם

אֵין סְלִיחָה שָׁם יָצְאָה שִׂנְאָה

לִפְנֵי זֶה הַתֶּקֶר הַיְּהוּדִי נִקְבַּע.
 

הִתְחַפַּשְׂתָּ לְחַיָּל

מאת יונה וולך

יָדַעְתָּ שֶׁלֹּא אַתְחִיל אִתְּךָ / כְּשֶׁאַתָּה נִרְאֶה כְּמוֹ חַיָּל / לָבַשְׁתָּ כְּפָפוֹת / כִּי יָדַעְתָּ / שֶׁאֲנִי אַתְחִיל / עִם יָדֶיךָ / אֶת הַגּוּף / הִסְתַּרְתָּ / בְּבִגְדֵי חַיָּל / יָדַעְתָּ / שֶׁלֹּא אֶתְקָרֵב אֵלֶיךָ כָּכָה //
וְאֶת כָּל חַיֶּיךָ הִסְתַּרְתָּ / אֲנִי זוֹכֶרֶת / אֶת אֹדֶם פָּנֶיךָ / וְכוֹבַע גֶּרֶב עַל רֹאשְׁךָ / וְהַכֹּל נָקִי / בְּאֹפֶן מַדְהִים / כַּמָּה נָקִי הִנְּךָ / לֹא הָיָה צֹרֶךְ / אֲפִלּוּ בְּרֶמֶז שֶׁל דָּם / כְּדֵי לְהַרְתִּיעַ אוֹתִי / מִמְּךָ / כְּדֵי לְהַרְחִיק אוֹתִי / מִפָּנֶיךָ / בְּמִסְגֶּרֶת חַיָּל. // איך בלילה /
שָׁמַעְתִּי בַּלַּיְלָה / אֵיךְ יָדֶיךָ / בּוֹנוֹת אֶת חַיֶּיךָ / בְּחֶרֶשׁ הַנְּשָׁמָה, / וַאֲנִי אָהַבְתִּי / לִשְׁמֹעַ / אֵיךְ יָדֶיךָ מְפַלְּסוֹת /
בֵּינוֹת לְשִׂיחֵי הַחַיִּים / פָּנֶיךָ מְפַלְּסוֹת דֶּרֶךְ / בִּכְיָן הָאֹשֶר / וּמַה / שֶּׁטּוֹב בִּשְׁבִילְךָ / וְגַם בִּשְׁבִילִי / חָשַׁבְתִּי /
אֵיךְ יָדַי / תִּבְנֶינָה / אֶת חַיַּי.

הָאֲדָמָה נֶהְפֶּכֶת /

וְזֶה מַצָּב / הַטָּלֶה אוֹמֵר כֵּן / וְזֶה מַצָּב / הָאֵשׁ לֹא מְרֻסֶּנֶת / פְּרָאִית / וְזֶה מַצָּב / הַמַּיִם שׁוֹטְפִים / וְזֶה מַצָּב / וְזוֹ אֵינָהּ מֶטָפוֹרָה / אֵין בִּכְלָל מֶטָפוֹרוֹת / אֵין דִמּוּיִים אֵין כְּמוֹ / אֵין דּוֹמֶה לְ / הוּא נִהְיָה זֶה / מִכּוֹחַ הַמִּבִּפְנִים / שֶׁיֵּשׁ כָּל הַגּוֹרְמִים / כָּל הַדְּבָרִים שֶׁנִּהְיָה כְּמוֹהֶם / שֶׁיֶּשְׁנָם בָּרֹאשׁ / שֶׁיֵּשׁ לָהֶם תְּכוּנָה שֶׁצָּרִיךְ לְהָבִין / אֹפִי / שֶׁאִם נִהְיִים הֵם / מְשַׂחֲקִים אוֹתָם / מְבִינִים מָהֶם בְּרֶגַע הַהֱיוֹת / גַּם שֶׁל הַשֵּׁנִי הַנִּכְנָס לַמָּקוֹם הָרֵיק / שֶׁשָּׁם מַרְגִּישִׁים אֶת הַרְגָּשׁוֹת שֶׁלּוֹ"

"כשראיתי את השיר של יונה", כתבה לבסר, "חשבתי כי הלוואי ומתתי, לא אוכל עוד להחזיק ביד עיתון שהדפיס דבר כזה".

עורך "עיתון 77" לא הופתע מהתגובות הזועמות והאיומים שהגיעו למערכת העיתון. ייתכן שאף ציפה להם. תגובתה של המשוררת זלדה, שהייתה בעבר ידידתה של וולך, הגיעה במעטפה פשוטה מירושלים. הוא זיהה את כתב ידה העגול והברור של אחת מהתורמות הקבועות לירחון. 

"כשראיתי את השיר של יונה חשבתי כי הלוואי ומתי, לא אוכל עוד להחזיק ביד עיתון שהדפיס דבר כזה."

 זלדה, הזדעזעה מעוצמת הפגיעה באחד מתשמישי הקדושה החשובים ביותר ביהדות וסירבה לפרסם עוד משיריה בירחון.

היא ניתקה כל קשר עם ידידתה משכבר הימים, זו שהפצירה בה לאסוף את המילים המפוזרות בחדרה ולהוציאן לאור.  

מאחורי התצלום השערורייתי של יונה

מהומת אלוהים חולל כאן לפני 30 שנה השיר "תפילין" של יונה וולך, ואחריו תצלום של מיכה קירשנר שליווה כתבה על אודותיה

מתוך כתבה מאת מיה סלע | הארץ | 08.06.12

לפני התצלום היה השיר. באביב של שנת 1982 פירסמה יונה וולך את השיר "תפילין" ב"עיתון 77", כתב עת לשירה בעריכת יעקב בסר.
מלבד מכתבי איום ולא מעט שיחות טלפון למערכת כתב העת, הגיע גם מכתבה של המשוררת זלדה, שהיתה בעבר ידידתה של וולך.
מרים גלזר-תעסה, מי שהייתה סגנית שר החינוך והתרבות, אמרה עליה: "וולך פשוט מופרעת. בהמה מיוחמת שכותבת שיר כזה ועוד מפרסמת אותו... זה גל עכור... אנרכיה".
בשנת 1983 פורסם הראיון שקיים דני דותן, שהיה סולן להקת "הקליק", עם יונה וולך בגיליון מספר 59 של הירחון "מוניטין" (שערך אז רון מיברג). התצלום שליווה את הראיון, שצילם מיכה קירשנר, נהפך בעצמו למיתולוגי.

בתצלום ההוא ב"מוניטין" עומדת יונה וולך, בת 39, כשידיה מוצלבות, ואיש צעיר ועירום שראשו וידו מבצבצים מניח את זרועו לאורך גופה. הגבר הצעיר היה אחיו של דני דותן, אורי דותן, שהיה לאמן.
אבל צילומי הסטודיו שצילם קירשנר היו נועזים בהרבה. הקולנוען יאיר קדר קיבל מקירשנר את סדרת התצלומים שעשה אז. התצלומים, כמו עוד גילויים חדשים, מופיעים בסרט של קדר "שבעת הסלילים של יונה וולך".

סרנה כתב בספרו על הסיבות לכך שהתצלום שנבחר היה הפחות פרובוקטיבי מבין אלה שצילם קירשנר: "כשהגיעו ההדפסות לחדר הגרפיקה של 'מוניטין' איים סגן העורך הגרפי, בחור דתי, כי יתפטר אם יבחרו בתצלום התפילין האירוטי. הם חתכו את גוף הבחור ואת התפילין ונותרה רק יד הנער על בטנה של יונה, כמין איבר שעיר".

 "היא היתה כבר כמו האישה בעלת הזקן, המשוגעת הגאונית

מוקיון שציפו ממנו לטירוף ולמוזרות, והיא מילאה את כל מבוקשם", סיפר עליה לימים המשורר חזי לסקלי (מצוטט אצל: "יונה וולך" מאת יגאל סרנה).

תפילין / יונה וולך

תָּבוֹא אֵלַי
אַל תִּתֵּן לִי לַעֲשׂוֹת כְּלוּם
אַתָּה תַּעֲשֶׂה בִּשְׁבִילִי
כָּל דָּבָר תַּעֲשֶׂה בִּשְׁבִילִי
כָּל דָּבָר שָׁרַק אַתְחִיל לַעֲשׂוֹת
תַּעֲשֶׂה אַתָּה בִּמְקוֹמִי
אֲנִי אַנִּיחַ תְּפִלִּין
אֶתְפַּלֵּל
הַנָּח אַתָּה גַּם אֶת הַתְּפִלִּין עֲבוּרִי
כְּרֹךְ אוֹתָם עַל יָדַי
שַׂחֵק אוֹתָם בִּי
הַעֲבֵר אוֹתָם מַעֲדַנּוֹת עַל גּוּפִי
חַכֵּךְ אוֹתָם בִּי הֵיטֵב
בְּכָל מָקוֹם גָּרֵה אוֹתִי
עַלֵּף אוֹתִי בַּתְּחוּשׁוֹת
הַעֲבֵר אוֹתָם עַל הַדַּגְדְּגָן שֶׁלִּי
קְשֹׁר בָּהֶם אֶת מָתְנַי
כְּדֵי שֶׁאֶגְמֹר מַהֵר
שַׂחֵק אוֹתָם בִּי
קְשֹׁר אֶת יָדַי וְרַגְלַי
עֲשֵׂה בִּי מַעֲשִׂים
לַמְרוֹת רְצוֹנִי
הֲפֹךְ אוֹתִי עַל בִּטְנִי
וְשִׂים אֶת הַתְּפִלִּין בְּפִי רֶסֶן מוֹשְׁכוֹת
רְכַב עָלַי אֲנִי סוּסָה
מְשֹׁךְ אֶת רֹאשִׁי לְאָחוֹר
עַד שֶׁאֶצְוַח מִכְּאֵב
וְאַתָּה מְעֻנָּג
אַחַר כָּךְ אֲנִי אַעֲבִיר אוֹתָם עַל גּוּפְךָ
בְּכַוָּנָה שֶׁאֵינָהּ מְסֻתֶּרֶת בַּפָּנִים
הוֹ עַד מַה תִּהְיֶינָה אַכְזָרִיּוֹת פָּנַי
אַעֲבִיר אוֹתָם לְאַט עַל גּוּפְךָ
לְאַט לְאַט לְאַט
סְבִיב צַוָּארְךָ אַעֲבִיר אוֹתָם
אֲסוֹבֵב אוֹתָם כַּמָּה פְּעָמִים סְבִיב צַוָּארְךָ, מִצַּד אֶחָד
וּמֵהַצַּד הַשֵּׁנִי אֶקְשֹׁר אוֹתָם לְמַשֶּׁהוּ יַצִּיב
בִּמְיֻחָד כָּבֵד מְאוֹד אוּלַי מִסְתּוֹבֵב
אֶמְשֹׁךְ וְאֶמְשֹׁךְ
עַד שֶׁתֵּצֵא נִשְׁמָתְךָ
עַד שֶׁאֶחְנֹק אוֹתְךָ
לְגַמְרֵי בַּתְּפִלִּין
הַמִּתְמַשְּׁכִים לְאֹרֶךְ הַבָּמָה
וּבֵין הַקָּהָל הַמֻּכֶּה תַּדְהֵמָה.

נ.ב.

מילים: יונה וולך | לחן: שמעון גלבץ

כי איתך זה רק בגלל שאני אוהבת
כי איתך זה רק בגלל שאני רוצה
כי איתך זה לא בגלל שאני חייבת
כי איתך זה רק בגלל שאני רוצה

"תַּרְגִּיל אָיוֹם בַּחֲרָדָה יוֹצֶרֶת"

כך וולך מכנה את יצירתה המוקדמת. השבר מופיע כבר בחטיבת השירים האמצעית 'למעלה מזה', שהתפרסמה יחד עם שני הספרים הראשונים בקובץ 'שירה'.

"פִּתְאוֹם אֲנִי אָדָם פַּחְדָּן", היא כותבת ב-1974.

"לְגַבֵּי מַה שֶּׁכָּתַבְתִּי, שְׁמִי נֶעֱלַם. מִישֶׁהוּ אָחֵר כָּתַב אֶת זֶה אָדָם / אַמִּיץ גִּבּוֹר יָפֶה / וַאֲנִי בֵּינְתַיִם אֱגוֹז קָטָן, צָפָה בְּקַרְקָעִיתִי וְרֻדָּה וַעֲגֻלָּה / מַה שֶּׁנִּשְׁאַר מִמֶּנִּי שֶׁיִּהְיֶה לִבְרָכָה / סְלִיחָה עַל הַטָּעוּת וְלֹא בְּכַוָּנָה, אָז מָה

גורם לי לברוח / אבל אף פעם לא / גורם לי לשמוח / לא גורם לי לשמוח / גורם לי לרצות / גורם לי להרגיש / גורם לי לראות / כל מה שקורה לי / קורה לי בגללו / וזה למה שאני אוהבת רק אותו / גורם לי לשכוח / גורם לי לצרוח / אבל אף פעם לא / גורם לי לפרוח / גורם לי להבין / גורל לי לרצות / גורם לי לראות /כל מה שקורה לי / קורה לי בגללו / וזה למה שאני / אוהבת רק אותו / גורם לי לבכות / גורם לי לחלות /אבל אף פעם לא / גורם לי לעלות / לא גורם לי לעלות / גורם לי להרגיש / גורם לי לראות / כל מה שקורה לי / קורה לי בגללו / וזה למה שאני / אוהבת רק אותו.

החיים שיש לך

מילים: יונה וולך

הַחַיִּים שֶׁיֵּשׁ לְךָ
הֵם הַחַיִּים שֶׁחָיִיתָ
הַבֵּט אָחוֹרָה בַּהֲבָנָה
מְצָא אֶת נְקֻדַּת הַבְּרֵאשִׁית
הַבְּרִיאָה
בְּרָא אֶת עַצְמְךָ
זֶה הָעוֹלָם הַטּוֹב בְּיוֹתֵר
הַיָּחִיד
שֶׁתּוּכַל לִבְרֹא
כָּל זֶה מָצוּי בְּתוֹכְךָ
גַּלֵּה אוֹתוֹ
הַתְחֵל מֵהַתְחָלָה
הַבֵּט עַל חַיֶּיךָ
כְּעַל שִׁעוּר רַע
עַל מַה שֶׁהָיָה
כְּעַל עֹנֶשׁ
הַרְחָקָה
עֲמִידָה בַּפִּנָּה
נוֹקְאַאוּט בַּסִבּוּב הָרִאשׁוֹן
תַּקֵּן כְּאֶחָד שֶׁהִבְרִיא
כְּאֶחָד שֶׁחָלָה.

 

על הסרט "יונה": נצחונה של משוררת

ניר ברגמן לקח על עצמו אתגר רגיש: יצירת סרט עלילתי מחייה של יונה וולך, האשה שביגרה את תרבות ישראל

מאת: יובל בן-עמי 8.12.2014

אנחנו לוקחים את המתים כמובנים מאליהם, עד שמזכירים לנו שהם היו חיים, שהם עדיין חיים, שהם יכולים אפילו עדיין להשתנות.

מבחינתי, תמיד היתה יונה וולך. מרגע שהגעתי לגיל בו נכון לקרוא את השירה הזאת (שאינה מיועדת לכל גיל), היא היתה נוכחת סביבי. מורתי לספרות בתיכון לימדה אותנו את "יונתן" ואת "כשבאתי לקחת אותה מן העננים". הראשון נשאר איתי יותר מכל, בעצם עם כולנו. דיברנו עליו בהפסקה, חלמנו עליו בלילה, השתגענו ממנו. מה עוד נתנו לי שנות לימודי שהשפיע עלי ככה?

"יונתן" הוא שיר זב דם ובזה טמון חלק מקסמו עבור קוראים צעירים, שלא ידעו ששירה יכולה להיות כזאת. קסם אחר טמון ביחסי הכוחות שבו, שמוכרים כל כך לכל מי שמצוי במסגרת האכזרית של בית ספר, במחיצת קהילת "ילדים" מגובשת, משדרת בטחון, מסוכנת תמיד.

אֲנִי מַסְכִּים לְחוֹר שֶׁל נַעַץ
אֲבָל הַיְלָדִים רוֹצִים
וְהֵם יְלָדִים
וַאֲנִי יוֹנָתָן.

התרבות הישראלית היתה עד וולך כולה "ילדים". היא האדירה את הכלל, את "הקיבוץ" במובן הרחב של המילה. עם בואה של יונה וולך, השמיע "יונתן" קול מתוך התרבות הזאת: האינדיבידואל הדחוי והחריג. אמנות נוצרת גם על ידי "ילדים", ויש יופי בשירי מקהלת הצבא האדום שעוברתו עבור הגבעטרון, אבל בעידן המודרני שלאחר קפקא, דווקא "יונתן", האנטי גיבור והבודד, הוא הקול המשמעותי ביצירה המערבית. יונה וולך הפנתה את התרבות הישראלית מערבה. היא הכינה את ישראל למעבר שבין הקיום הקולקטיבי של עברה, לבדידות הקפיטליסטית של עתידה.

היא לא היתה לבדה, כמובן. וולך הושפעה מיאיר הורביץ ומדליה הרץ שכתבו לפניה, אבל הרחיקה לכת מהם. היא הרחיקה לכת מכולם. רבות מדובר על נתן זך כמי שהביא את המהפכה המשמעותית ביותר בשירה העברית שלאחר קום המדינה. וזך אכן דובר בקול ראשון יחיד, כמו וולך, אבל הוא לא סובל כמוה ולא משתוקק כמוה ולא פוחד כמוה. בואו נודה בזה. הוא לא כותב כמוה.

שורה וולכית כמו "לעולם לא אשמע את קולו המתוק של האלוהים" מזכירה מאוד את שירת זך המוקדמת, אבל נשמעת אחרת לגמרי כשהיא כתובה בעט הרדוף של יונה-תן, ומובילה למקומות אחרים לחלוטין.

ממלכת שיריה

הנרדפות הזאת היא הציר המרכזי בסרט העלילתי החדש "יונה" שביים ניר ברגמן. הנרדפות – ולא השירה. כמו בספרו של יגאל סרנה, שעליו מבוסס הסרט, סיפור חייה של וולך מוצב במרכז ויצירתה בשוליים. מן הסתם, בספר קל יותר להכיל פרטים מרובים מסיפור חיים, ואילו סרט מוכרח לאמץ מוקד עלילתי ולוותר על אינסוף רבדים, פרטים ומורכבויות.

ברגמן בחר להתמקד בהפרעת האישיות של וולך ובהשפעתה על יכולת הכתיבה שלה – יכולתה, ולאו דווקא תוכן כתיבתה.
אנחנו מלווים את וולך במהלך שני אישפוזים בבית החולים לחולי נפש בטלביה, הראשון – במחלקה הפתוחה, השני – בסגורה. במהלך האשפוז הראשון וולך משתוקקת להתנסות במסע LSD, וזוכה בכך, בשני היא נאבקת במשבר כתיבה. הכח המכלה בנפשה גבר עליה והיא לא מסוגלת להפיק מילים מעצמה.

יש בסרט עוד. יש בו סצינה נהדרת שבה משוחזר קפה "כסית" על אנשיו ועל מדרכת דיזנגוף שמחוץ לו, וסצינה אחרת בה קוראת וולך משירתה בחדר המדרגות של אכסניית נוטרה דאם בירושלים. יש את אנשי התקופה: מוקד, הורביץ… יש את אמא וכפר אונו, יש אהבות ויש סקס אחר ושאינו אחר. יש קריירה:  שירים ראשונים ב-"עכשיו", ספר ראשון, ספר שני. הסרט עוסק ברצינות במאבק של אשה צעירה להלקח ברצינות על ידי הקליקות הספרותיות הגבריות להחריד ולהקים את ממלכת שיריה, אבל בסופו של דבר מה שנותר עם הצופה הוא בעיקר טלביה, המאבק הנפשי.

השפה הקולנועית של ברגמן רומזת בהצלחה על מה שהסרט אינו מצליח להכיל. המצלמה שלו אוהבת תקריבים, וכשמולנו תקריב של פנים, אנחנו יודעים שחדר שלם נסתר מעינינו ושעלינו לדמיין את יתרתו. אהבתו של האיש לתקופה ולארץ ניכרת, ואנחנו מצליחים לחוש בהמשכן של הערים שעל המסך כפי שאנחנו מצליחים לחוש בכל מה שלא מסופר לנו על עולמה של הגיבורה, לתאר בעיני רוחנו את השירים שאינם נקראים בסרט.

סוף האקספוזיציה

כל זה טוב, אבל כדי שסרט כזה יצליח לעשות צדק אמיתי עם אשה אמיתית, ועוד אשה מורכבת כל כך, הוא זקוק לשחקנית נהדרת שתשלים את התמונה. נעמי לבוב עושה את זה. זה התפקיד המשמעותי הראשון שלה, וקשה עדיין לדעת מי היא, אבל המחול שלה עם המצלמה מרהיב, ואותה רמיזה מתרחשת בעשייה שלה: דברים שאינם כתובים בתסריט מתרחשים בתוך ראשה, ניבטים אלינו בשתיקותיה, באצבעותיה המעשנות בשרשרת.

אני לא בטוח שלבוב "משכנעת" כוולך. בעקבות הסרט צפיתי בקטעי ארכיון של וולך עצמה והיא משדרת דברים אחרים. לבוב הפכה את התפקיד לשלה. היא לא עסוקה בחיקוי. היא קראה את שירת וולך ואת ספרו של סרנה ומעניקה לנו פרשנות שלהם. בעיני זה מצא חן בהחלט. כשנחשפים ליצירה שכולה עוסקת בייחודי שבאדם, הדבר הכי נכון וטבעי הוא לצאת ולעשות משהו אישי מאוד. וזה מה שלבוב עושה.

הסרט מסתיים בפתאומיות, כאילו מייד בסוף האקספוזיציה.
השערוריות שליוו את וולך בשנות השמונים נזכרות רק ברמז.
הקשר שלה עם הרוק הישראלי הצעיר – בבית אחד של שיר. אנחנו לא רואים אותה חולה, לא זוכים להיפרד ממנה. נדמה לי שזה אמין, שכך גם הסתיימו חייה, בגיל 41, מסרטן השד.

כגדולי המשוררים, היא היטיבה לנבא את סופה שלה, לפעמים כמתבוננת בו בחלום בלהות שבו היא ועצמה הן שתי דמויות שונות. האיילה בשיר "מפלצת האיילה" מיטיבה לשיר כשהיא מפסיקה להיות מלבבת, ממש כמו שוולך עצמה היטיבה לשורר כשהתמסרה לדימויים המפחידים, המיניים, המחיים בדם והממיתים בזעקה. הסוף מגיע בהפתעה:

וַאֲנִי הָיִיתִי כְּלֹא הָיִיתִי כְּשֶׁהָאַיָּלָה שָׁרָה
בָּרֶגַע הָרַךְ הַהוּא הָלְמָה בְּשַׁעֲרִי.
וְכָל הָעוֹפוֹת עָפוּ וְהַחַיּוֹת נָסוּ
וְהָאַיָּלָה נָפְלָה מֵהַגַּג וְשָׁבְרָה אֶת הָרֹאשׁ
וַאֲנִי בָּרַחְתִּי וּבְגַן  אַהֲבָתִי סוֹגֶרֶת מִפְלֶצֶת
גּוֹרִילָה שְׁחֹרָה וְרָעָה כַּשִּׁכְחָה.

"הָלַכְתִּי אֵצֶל מִי שֶׁהִצִּיעַ לִי יוֹתֵר חַיִּים"

"הָלַכְתִּי אֵצֶל מִי שֶׁהִצִּיעַ לִי יוֹתֵר חַיִּים. / הָלַכְתִּי אֵצֶל אֱלֹהִים / הִצִּיעַ לִי אֶת כָּל הַחַיִּים / רָצִיתִי יוֹתֵר רָצִיתִי אֶת כָּל הַחַיִּים".

"כְּבָר פּוֹחֵד אוֹ עֲדַיִן פּוֹחֵד, כְּבָר / פּוֹחֵד אוֹ עֲדַיִן כְּבָר פּוֹחֵד / הַאִם אֲנִי, לְפֶתַע דַּוְקָא בְּגוּף רִאשׁוֹן / בְּלִי כָּלמָקוֹם לְטָעוּת / זוֹ הַשְּׁאֵלָה הַחֲשׁוּבָה יוֹתֵר, הַחֲשׁוּבָה בְּיוֹתֵר / יֵשׁ אֲנָשִׁים, שֶׁאֵין לָהֶם מַה לְהַפְסִיד (…)".

"מַה אֵין לָהֶם?", "מַה / אֵין לָהֶם מַה לְהַפְסִיד?", "מַה יֵשׁ בָּהֶם שֶׁעָתִיד?", "מַה יֵשׁ בָּהֶם לְהַפְסִיד?", "הַדְּפָנוֹת יַעַמְדוּ אוֹ לֹא יַעַמְדוּ?", "יַעַמְדוּ?", "לֹא יַעַמְדוּ?"

"הַקַּיִץ / לֹא יָשׁוּב לְעוֹלָם. הָאֲדָמָה / מַתְחִילָה לִנְסֹעַ. מָחָר / אֶקַּח אוֹתָךְ לַקִּרְקָס. הַכֹּל / יִסַּע בּוֹ. כֹּל מַעֲטֶפֶת-הָאֲדָמָה / תָּזוּז לְאַט-לְאַט, לְקוֹל צִלְצוּל רָחוֹק, בְּמַאֲמָץ נִפְעָם, בִּמְלוֹא / הָאַחְרָיוּת. לֹא תִּהְיֶה עוֹד / תְּזוּזָה אַחְרָאִית יוֹתֵר. בּוֹאִי, בּוֹאִי".

שני שירים כונסו בשיר "ניסויים בהיסטריה", שני שירים שתוכנם וסגנונם שונה עד כדי כך שאפשר היה לקרוא אותם בנפרד. אבל אם נרשה לעצמנו, בזכות היותנו גם כן בחיים, להתעלם לרגע מפיתוחי הלבה שהתקשתה ולהעמיד רק את שני פרצי ההיסטריה זה לצד זה, כשתי פסגות געשיות, נגלה לפנינו שיר אהבה פשוט בן שתי פעימות: "כְּבָר פּוֹחֵד אוֹ עֲדַיִן פּוֹחֵד" ו-"בּוֹאִי, בּוֹאִי אִתִּי".
ההתאהבות מפחידה. זה מובן לכל אדם שהתאהב בחייו. ובנקודה המובנת הזאת מסתיימת הפרשנות, ורק מנקודה מובנת כל כך עליה להתחיל.

ספרו של עודד כרמלי, ליקום אין אופוזיציה – מחזור שירים, יצא לאחרונה בהוצאת אחוזת בית

לוטה

מילים: יונה וולך | לחן: עומר קליין ואלון לוטרינגר

במפתח שוודי לוטה מסתרקת
שערותיה קפיצים.

לוקחת כדורים נגד הרגשות
שונות של מסתורין

לובשת שמלת קורים
ויוצאת לה. מה שלוטה קולטת
במקום האמת היא שיש לך גוף נפלא
אז למה לך מקטרת מלחמה.
אבל לוטה לקחה כדורים
ועכשיו היא מבינה רק מילים.

מתוך אתר "עברית"
ספר זה הוא מבחר מקיף ומייצג של שירתה של יונה וולך, המשוררת הסוחפת והמכשפת, מכל תקופות כתיבתה (1985-1963), ואחד מספרי השירה האהובים ביותר בארץ. הוא כולל את פסגות שירתה מן הספרים 'דברים' (הוצאת עכשיו), 'שני גנים' (הוצאת דגה), 'שירה' (ספרי סימן קריאה), 'אור פרא' (הוצאת איכות), 'צורות' (ספרי סימן קריאה) ו'מופע' (הוצאת הקיבוץ המאוחד). בשער האחרון מובאים שמונה-עשר שירים שפורסמו בזמנו בכתב-העת 'חדרים' וזהו כינוסם הראשון בספר.

תת הכרה נפתחת כמו מניפה / יונה וולך

תת הכרה נפתחת כמו מניפה

מאת יונה וולך

תַּת הַכָּרָה נִפְתַּחַת כְּמוֹ מְנִיפָה
עֲדַיִן הִיא סוּס כֵּהֶה עֲדַיִן לֹא לְבָנָה
הַמֹּחַ צָף בִּי כְּמוֹ עַל מַיִם, שׁוֹשַׁנָּה לְבָנָה
וּבָאֹפֶק מִזְדַּמְּרִים כַּמָּה רוֹפְאִים, סִטְרָא אַחְרָא
תָּמִיד לִוְּתָה אוֹתִי, הִתְגַּלְּמוּת שֶׁל חֲבֵרָה
קוֹלוֹת שִׁבְרָהּ, שׁוּב בָּאַתְנִי אוֹתָהּ צָרָה, אֶצְבָּעָהּ
זִכָּרוֹן שֶׁל מַשֶּׁהוּ בִּי, עֲדַיִן חַיָּה עֲצֵלָה,
מִתְנוֹדֵד, רוֹשֵׁם חַיִּים אֲחֵרִים בִּי, גַּם בָּאַהֲבָה
עוֹשֶׂה מֵחַיַּי חַיִּים אֲחֵרִים, אֲבָל גְּבוּרָה
וְשֵׂכֶל מִתְמוֹדְדִים עָלַי – כְּבָר מֵעֵבֶר לַבֶּהָלָה וְרֵיחָהּ
כְּמוֹ שְׂדֵה קֶטֶל בִּי, חֶלְקִי כְּמוֹ צְוָחָה,
עוֹפוֹת טוֹרְפֵי נְבֵלוֹת, כְּאִלּוּ שֶׁבָּאָה הַשָּׁעָה
וְאַחֲרֵי כֵן בְּאוֹתוֹ זְמַן סָמוּךְ לָרֵיחַ חֶלְקִי הִתְבַּלְבְּלָה.

מְנַחֵם מְנַחֵם, כְּמוֹ הָעוֹפוֹת מְצַוְּחִים צְוָחָה גְּדוֹלָה
אֲנִי כְּבָר אַחֲרֵי כֵן, מְסַדֶּרֶת בִּי בֶּהָלָה
וְאֶת חַיִּים וְזִכְרוֹנִי וְשִׂכְלִי כָּל דָּבָר בִּמְקוֹמוֹ, מְנוּחָה,
אֵיךְ הִתְחַלְתִּי לִפְחֹד אֶת פַּחְדָּה
וְאֵיךְ עַצְמִי חָשַׁבְתִּי לוֹ, וּפַעַם אֲנִי הָיֹה הָיְתָה.

קווים לדמותי

מילים: יונה וולך

קַוִּים לִדְמוּתִי שֶׁהָיוּ מְפֻזָּרִים מִסָּבִיב כְּמַקְלוֹת קְצָרִים הַ
הוֹלְכִים וְנֶאֱסָפִים בָּאִים וּמִתְפַּזְּרִים מַרְכִּיבִים קַוִּים לִדְמוּתִי דְּמוּתְמוּנָה
מְעֹרָבִים קַוִּים לִדְמוּתִי כְּמַקְלוֹת דַּקִּים נוֹצָרִים וְחוֹזְרִים כַּתְּמוּנָה וּמִתְפַּזְּרִים
דְּמוּת יָשָׁר דְּמוּת הַמְעֻוָּת דְּמוּת קָצָר דְּמוּת הָאָרוךְ
דְּמוּת נָכוֹן דְּמוּת שְׁלִילִי כָּל אֵלּוּ נֶעֶרְמוּ מֵעֶבְרִי קַוִּים לִדְמוּתִי
קַוִּים לִדְמוּתִי דַּקִּים כַּהֲרָפִים שְׁחוֹרִים וּלְבָנִים וּשְׁקוּפִים
לִתְמוּתִי הַשְּׁלֵמָה בִּצְבָעִים מִתָּוִים קַוִּים מַעֲבִרִים
קַוִּים יְשָׁרִים מִתְּכוּנָה לִתְכוּנָה בְּדֶרֶךְ קָצַר
כָּמוֹנִי אֲנִי מֵאֲנִי לְעַצְמִי בְּדֶרֶךְ יָשָׁר

קורנליה

מילים: יונה וולך | לחן: עומר קליין ואלון לוטרינגר

באמצע הלילה השד
הופיע ואמר לקורנליה
שזה הזמן וקורנליה
שחסרת יזמה ומוכרחה
קורנליה והשד הלכו
באמצע הלילה לקטוף סירפדים
השד התעייף ופרש
לקורנליה פריחת סירפדים וקטפה
אפשר היה לחשוב ממש
שקורנליה שדה אדומה
בבוקר האנשים עשו לה
כי הם חשבו שקורנליה שדה אדומה
וקורנליה לא ידעה
תמיד היא חשבה שעושים לה
כי היא קורנליה.

עברית

מילים: יונה וולך

בִּשְמוֹת מִין יֵש לְאִנְגְּלִית כָּל הָאֶפְשָרֻיּוֹת
כָּל אֲנִי – בּפֹעַל
הוּא כָּל אֶפְשָרוּת בְּמִין
וְכָל אַתְּ הִיא אַתָּה
וְכָל אֲנִי הוּא בְּלִי מִין
וְאֵין הֶבְדֵּל בֵּין אַתְּ וְאַתָּה
וְכָל הַדְּבָרִים הֵם זֶה – לֹא אִיש לֹא אִשָּה
לֹא צָרִיךְ לַחְשֹב לִפְנֵי שֶמִתְיַחֲסִים לְמִין
עברית היא סקסמניאקית
עברית מפלה לרעה או לטובה
מפרגנת נותנת פריבילגיות
עם חשבון ארוך מהגלות
ברבים יש זכות קדימה להם
עם הרבה דקוּת וסוד כמוס
ביחיד הסיכויים שוים
מי אומר שכלו כל הקצים
עברית היא סקסמניאקית
רוצה לדעת מי מדבר
כמעט מראֶה כמעט תמונה
מה שאסור בכל התורה
לפחות לראות את המין
העברית מציצה מבעד לחור המנעול
כמוני לאמא שלָךְ ולָךְ
כשהייתן מתרחצות אז בצריף
לאִמֵךְ היה תחת גדול
אבל אף פעם לא הפסקתי לחשוב
הימים עברו כחלוף הטושים
נשארת ילדה רזה ומסובנת
אחר כך סתמתן את כל החורים
סתמתן את כל הפרצות
העברית מציצה לך מחור המנעול
השפה רואה אותך עירומה
אבי לא הרשה לי לראות
הוא סובב את גבו כשהשתין
אף פעם לא ראיתי אותו טוב ממש
תמיד הוא החביא את המין
כמו שרבים מחביאים אשה
כמו שקהל הוא זכר בגופים
כמו שֶמִּלָּה היא זכר ונקבה
אין כמו אלו דברים מתוקים
העברית היא אשה מתרחצת
העברית היא  בת-שבע נקיה
העברית היא פסל שלא פוסל
יש לה נקודות חן קטנות וסימני לדה
ככל שהיא מתבגרת כך היא יותר יפה
השיפוט שלה הוא פרהיסטורי לפעמים
נוירוזה כזאת היא לטובה
תגיד לי בזכר תגיד לי בנקבה
כל אני ילדותי ביצית בטרם הפריה
על מין אפשר לפסוח

על מין אפשר לוותר

מי יגיד מינו של אפרוח?

האיש שהטבע יוצר

לפני שהוטבע בו פועל מֻטֶּה.

זיכרון הוא זָכָר

יוצר מינים

תולדה העיקר

כי היא החיים

עברית היא סקסמניאקית

ומה שתגדנה בטרוניה פמיניסטיות

המחפשות גרויים מחוץ לשפה

באינטונציה הנותנת פרוש לדברים

סימנים רק של זכר ונקבה בְּמִשפט

יתנו יחסים מיניים משונים

על כל נקבה סימן, על זכר סימן אחר

כשגם כל פועל ובנין מסומנים

מה עושה האיש לאשה

מה הוא מקבל בתמורה

איזה כח היא מפעילה עליו

ואיזה סימן נִתַּן לעצם

ולשם עצם מופשט ולמִליות

נקבל מין משחק טבע

התרחשות נפשית כיער צעיר

משחק של כוחות כלליים

שמהם נגזרים כל הפרטים

סימנים כלליים לכלל הארועים

שאפשרי שיקרו בזמן מִן הזמנים

תראה איזה גוף יש לשפה ומִדות
אֹהַב אותה עכשו בלי כסות לָשון

שם יש

מילים: יונה וולך | לחן: אמיר צורף, ברוך בן יצחק ואלי לולאי

שם יש סופות שם יש ברקים
שם יש קולות ואבן על עצים
שם כסף זורח ושם יש חיים
ובעבר השני שותקים ונחבאים.

שם יש תנועות שם יש גלים
שם יש זמירות וכפל אהבים
שם גופות שמימיים ושם מצויצים
ובעבר השני נחבאים בממשים.

שם יש רפידות שם יש שושנים
שם מתעלסים שם תומכים אהובים
שם מחללים בחלילים לחללים עומדים
ובעבר השני נחבאים ואין זורמים.

שים סכר גדול

מילים: יונה וולך | לחן, שירה, גיטרות, קלידים: עומר קורן : חיים רחמני

שים סכר גדול
ליד מעיינות הכאב
אגור איתו
כמו מים
שמור עליו
שלא יתפזר
כי הוא חייך.
 

קסיוס

מילים: יונה וולך | לחן: רונה קינן

העורבים קוראים לך
לעזוב את הארץ ולהיבנות
אתה מורח את פניך בצבע השריפות
ופותח ביללות אינדיאניות
אבל
מה שהיה אתמול נר
הדברים מתרחשים מרוחקים
הדברים מתרחשים קרובים
מישהו נופח בבלון
ומוציא את האויר מהבלון
מישהו נופח בבלון
ומוציא את האויר מהבלון
ילד ילד מסכן
אני בא לערסל אותך
ילדה טרופת דעה
באתי לקחת אותך הביתה
קסיוס מחמדי
קסיוס מחמדי
הרי תשמע עורבים עד סוף ימיך.

גם הים נסוג

מילים: יונה וולך | לחן: אביתר בנאי

גם הים נסוג
ויש לו אולי
רגשי אשמה
כמו לי

פתאום
והכל חוף
ויש צדפים לאסוף
וחיות
וצריך לחזור
מהנסיגה
ולאסוף

זה הגשם

מילים: יונה וולך | לחן:

זה הגשם
שיורד בדשא
זה הגשם
שיורד הרבה

זה הרגע
שעובר כרגע
זה הרגע
שעובר מהר

זה הפער
שנוצר בינינו
זה הפער
שנוצר כעת

זה התכף
שקורה בדרך
זה התכף
שקורה מזמן

אז אל תשאל מדוע
אלא עשה מיד
ואל תגיד ידוע
ואל תקום בצד

ואל תיקח ממני
מה שלא תבין
ואל תרצה ממני
מה שאין לו מין

יונה וולך על חרדה חברתית:
המקור, והראשית והסיבה של כל הדברים - הפחד שלנו אחד מהשני.

אני חושבת שזה הדבר הבסיסי ביותר שיש בנו, פחד של אנשים אחד מהשני.

זה הפחד שלנו אחד מהשני.
כל כך קל להגיד ואהבת
ואנחנו פוחדים אחד מהשני ולא יודעים כלום על בני אדם
.

לדעת על חיות, לדבר על תודעה.
הנה כמה אנחנו בני האדם רחוקים זה מזה.

וזאת אנו מסתירים כל הזמן.
את הפחד הזה.
בני האדם כולם אחד אחד כל כך פוחדים אחד מהשני.