ביפולרית - מה שמעניין בעלי הפרעת מצב רוח, בני משפחה וחברים - דיכאון, חרדה, מאניה דיפרסיה, הפרעת אישיות גבולית - למה כדאי להכניס אמנות לחיים שלכם, כיוצרים ו/או כצופים/מאזינים? בשביל הנפש, בשביל המוח, בשביל הגוף.

מה שמעניין בעלי הפרעות מצב רוח וקרוביהם
דיכאון | חרדה | מאניה דיפרסיה | אישיות גבולית

חפש
Facebook
מתוך האתר של דנה בר שור, מטפלת באמנות ופסיכותרפיסטית קוגניטיבית התנהגותית מומחית, בעלת ניסיון רב בטיפול בהפרעות חרדה לסוגיהן השונים, מנחה קבוצות וסדנאות ויוצרת.

אחד הכישורים הכי חשובים לחיים בעידן שלנו הוא יצירתיות!

בעבר חשבו שיכולת לחשיבה יצירתית שמורה לאמנים בלבד, אבל זוהי ממש טעות. כל אחד יכול לפתח יצירתיות, ובאמצעותה לפתור בעיות בצורה טובה יותר, לגלות גמישות בחיים, להסתגל בקלות רבה יותר, להיות אופטימיים ולהביע את עצמנו.

אני מאמינה שיש תקופות שבהן אנחנו זקוקים לאיש מקצוע, אבל ישנן תקופות בהן אפשר לעשות עבודה עצמית נפלאה.


אני מאמינה בעזרה עצמית כדרך חיים להתפתחות, צמיחה, למידה ואושר.


ליצירה יש כוח אמיתי לשנות מחשבות ורגשות ולשנות מציאות, כל אחד יכול ליצור ורצוי ומומלץ שכל אחד יביע את עצמו ואת הייחודיות שלו!

 לכולנו יש מאגר עצום של רעיונות, מחשבות, זכרונות ורגשות שהם כוח היצירה.



כל אחד ואחת מאיתנו יכול ליצור, לגעת בצבע, למסגר את הרגע, ליהנות ממסע מיוחד פנימה, ולגלות את המשאב הכי גדול שיש לנו - הכוחות שלנו.


חוויה מעצימה של תשומת לב לקסם שמתרחש כל רגע ורגע בחיים עצמם, להיות בנוכחות אמיתית וליהנות מהרגעים היפים והפשוטים של החיים.




"הזכות בחיים שלמים היא להפוך להיות מי שאתה באמת", קרל יונג. 


מה ההבדל בין טיפול עצמי ביצירה לטיפול באמנות?

מחקר חדש מוכיח כי לפעילות יצירה יש אולי השפעה מרגיעה במצב של דיכאון קליני, אבל טיפול באמנות הוא יעיל מבחינה טיפולית. מה הסיבות להבדלים המהותיים בין פעילות יצירה לבין טיפול באמנות?

ידוע שתהליכי יצירה אמנותית משמשים אותנו למטרות רבות כמו לויסות עצמי וחקירה עצמית ואפשר למצוא אותם בכל צורה ומקום. כבני אנוש, לאורך כל ההיסטוריה, נעזרנו בביטוי היצירתי דרך אמנות חזותית, תנועה ומחול, מוסיקה וקול, דרמה ומשחקי דמיון.

דווקא ההיבט האבולוציוני הזה מעלה לא פעם את השאלה, האם השימוש באמנות יכול להיות כלי טיפולי? השאלה הזו ממשיכה לאיים על המקצוע שנקרא "טיפול באמנויות". הקושי להגדיר מהו טיפול באמנות, מקשה להגדיר אותו כמקצוע נפרד ושונה מגישות של עזרה עצמית.

לא צריך לחפש הרבה במדיה החברתית כדי לראות איך בקלות המושג "טיפול באמנות" הופך לתיאור של כל פעילות יצירה שתפקידה לגרום למישהו "להרגיש טוב". דוגמה טובה לכך היא ספר הצביעה למבוגרים שנקרא "טיפול באמנות" ומופץ בחנויות הספרים וברשת. אלו שנלהבים אחר חוברות צביעה למבוגרים טוענים שזה כלי למדיטציה או להגברת מודעות בשיטת מיינדפולנס (Mindfulness), ושיש לזה השפעות רחבות יותר מאשר להרגיע או להסיח את הדעת. חוגי יצירה, ציור ופיסול לילדים ומבוגרים מציעים לסייע להתמודד עם משברים ולהביא לשינויים בעולם הנפשי.

צוות חוקרים בהונג קונג, נאן והו, ערכו לאחרונה השוואה בין קבוצת טיפול באמנות לבין קבוצת יצירה. הקבוצה הטיפולית התקיימה בהנחיית מטפלים באמנות שעשו שימוש בחימר ככלי עבודה מרכזי. הקבוצה השניה היתה קבוצת יצירה של אמנות חזותית. בשתי הקבוצות השתתפו חולים הסובלים מדיכאון קליני. המחקר הזה הוא ייחודי כיוון שזו הפעם הראשונה שבדקו את היעילות של טיפול קצר טווח באמצעות חימר על מבוגרים שסובלים מדיכאון קליני. המחקר בדק האם הטיפול באמנות באמצעות החימר יכול להפחית סימפטומים, לשפר את הבריאות הכללית, את תחושת איכות החיים ואת יכולת ההבעה הרגשית.

כדי להעריך את יעילות ההשתתפות בכל קבוצה, בחנו, בעזרת מבדקים, את מצבם של כ-100 משתתפים לפני ואחרי המפגשים הקבוצתיים. כל המטופלים קיבלו טיפול תרופתי. הפעילות הקבוצתית ארכה 6 שבועות ובכל שבוע היה מפגש של שעתיים וחצי. מפגשי הטיפול באמנות באמצעות חימר הונחו על ידי מטפל באמנות מוסמך. המטופלים יצרו בחימר, שוחחו על תהליכי היצירה ועל חווית היצירה. בקבוצות הבקרה, התדירות כמו גם משך המפגש היו זהים. בקבוצות היו עובדים סוציאלים והוצעו פעילויות יצירה כמו צביעת מנדלות, הקשבה למוזיקה ושיתוף מילולי.

תוצאות המחקר מצביעות שבהשוואה לקבוצת היצירה, הטיפול באמצעות החימר היה יעיל יותר בהפחתת הדיכאון ובשיפור בתפקוד היומיומי, כמו גם בתפקוד הבריאותי  ובתחושת איכות חיים טובה. מהתוצאות נראה כי השפעת הטיפול הלכה והעצימה גם תקופה מסוימת לאחר תום הטיפול. סדרת מבדקים נוספת שנערכה שלושה שבועות לאחר תום הטיפול הקבוצתי, הציגה אצל קבוצת המטופלים בחימר, שיפור משמעותי במדדים מסוימים בהם לא נראה שינוי במבדקים שנעשו מיד לאחר תום הטיפול.

המחקר, שמטרתו היתה לבחון את ההשפעה של הטיפול באמצעות החימר על הסובלים מדיכאון קליני, שופך אור גם על המשמעות של המקצוע "טיפול באמנות" בשונה מכל מסגרת אחרת העוסקת ביצירה. אכן, לפעילות היצירה עצמה יש השלכות חיוביות רבות. עם זאת, החוויה העמוקה של טיפול באמנות אינה מבוססת רק על ביטוי יצירתי מענג. היא מבוססת על שני מושגי יסוד. ראשית, מדובר בשימוש בהתערבות טיפולית. התערבות טיפולית הוא מושג מעולם הפסיכולוגיה שמתאר את מה שהמטפל (הפסיכולוג, המטפל באמנויות או העובד הסוציאלי) עושה על מנת לקדם את המטופל והתהליך הטיפולי. כמטפל באמנות, אני משתמש באותן התערבויות טיפוליות של כלל מקצועות הטיפול, כמו למשל שימוש בפרשנות, אך גם בהתערבויות טיפוליות מבוססות אמנות שיש להן משמעות ברובד חיי הנפש של המטופל, מתוך מטרה לעשות שינוי נפשי אצל המטופל. כמובן, התערבויות טיפוליות אלו לא קיימות בחוג יצירה או בפעילות יצירתית כזו או אחרת. התערבות טיפולית היא רכיב חיוני בטיפול נפשי (פסיכותרפיה) מכל סוג, והיא חלק משמעותי והכרחי במערכת היחסים הטיפוליים בטיפול באמנות, ותפקידה ליצור או לסייע לשינוי.

המרכיב השני בזכותו נבדל כל טיפול מכל מסגרת אחרת הוא היחסים הטיפוליים. היחסים שנוצרים בטיפול באמצעות אמנות מאופיינים באיכויות בין אישיות והתכווננות קשובה שתומכים בכוחות המרפאים של האמנות. בשורה התחתונה, השינוי, ההתאוששות והריפוי, תלויים במערכת היחסים בין המטפל למטופל ובהתערבות הטיפולית שנמצאת במרכז תהליכי הטיפול שנקרא טיפול באמנויות.

תהליכי היצירה עצמם מאפשרים לא פעם להשיב כוחות ולסייע בהתמודדויות עם טראומה, משבר או אובדן, או פשוט כאמצעי להפחתת מתח.

רוב המטפלים באמנויות הגיעו למקצוע בגלל שגילו את ייעודם דרך חוויות כאלו באמצעות האמנות.

אבל היצירה האמנותית לבדה, ללא התערבויות טיפוליות מבוססות אמנות ומערכות יחסים שתומכות בהתערבויות אלה, היא חוג יצירה ולא טיפול באמנות. כדי שתהליכי היצירה יהיו בעלי משמעות טיפולית, בעלי כוח ליצור שינוי וריפוי, יש משמעות למערכת היחסים עם המטפל המוסמך והמקצועי שיודע לעשות שימוש נכון בכלים המקצועיים.

המחקר: 
Nan, J. K. M, & Ho. R. T.H. (2017). Effects of clay art therapy on adult outpatients with major depressive disorder: A randomized controlled trial. Journal of Affective Disorders, 217, 237-245.

 

אמנות: resilientlittleflowerלעיסוק באמנויות עשויה להיות השפעה חזקה ומתמשכת על הבריאות. הוא יכול לעזור בהגנה מפני מגוון מצבים של בריאות הנפש, לעזור בניהול בריאות נפשית ולתמוך בהתאוששות.

יצירת אמנות יכולה לאפשר לאנשים לקחת אחריות רבה יותר לבריאותם ולרווחתם על ידי עזרה לעצמם בשמירה על רמות של עצמאות וסקרנות ושיפור איכות החיים על ידי יצירת האושר לעצמם.

אל תהססו לחקור את היצירתיות שלכם.

השתתפו בשיעור אמנות או התנסו בעצמכם.

הטיפולים היצירתיים הנפוצים ביותר בסקירת מחקר מ-20 השנים האחרונות:

  • מעורבות במוזיקה,
  • טיפול באמנות חזותית,
  • ביטוי יצירתי מבוסס תנועה
  • וכתיבה אקספרסיבית.
  • אחרים: קולנוע, גינון, שירה, אמנות הקולינריה

כיצד אומנויות יכולות לעזור בשיפור בריאות הנפש שלך

מתוך תרגום מאמר שהופיע ב-www.mentalhealth.org.uk | 25.6.2019

אמנות: CDD20
בדקנו את הערך המוסף של האמנויות וכיצד הן יכולות לשמור עלינו מאושרים ובבריאות נפשית טובה:

לעסוק באמנות

האם אתה מזהה תחושת שמחה שאתה יכול לקבל כאשר אתה לוקח חלק בפעילויות תרבותיות כמו מוזיקה, מוזיאונים, קבוצות ריקודים ותיאטרון?

לעיסוק באמנויות יכולה להיות השפעה חזקה ומתמשכת על הבריאות והוא יכול לעזור בהגנה מפני מגוון מצבים של בריאות הנפש, לעזור בניהול בריאות נפשית ולתמוך בהתאוששות.

אומנויות יכולות לתרום רבות לבריאות הנפש שלנו

עיסוק באמנויות יכולה לאפשר לאנשים להתמודד עם מגוון רחב של מצבים של בריאות נפשית ומצוקה פסיכולוגית.

החלק הטוב ביותר הוא שזה עוזר לאנשים לשפר את בריאותם הנפשית באמצעות יצירתיות. יצירת אמנות עוזרת לאנשים רבים לבטא את עצמם, מבלי שיהיה עליהם להשתמש במילים.

אמנויות יכולות ליצור תחושה של קהילה

האמנויות עוזרות גם ברמה הקהילתית. ככל שאנו מתבגרים, אנו עשויים להתמודד עם בידוד עקב אובדן קשרים חברתיים, כגון חברים, משפחה ומקום העבודה - כמו גם מגבלות אחרות כגון ירידה בבריאות הגופנית.

באמצעות מעורבות בתוכניות אמנות, אנשים בשלב מאוחר יותר יכולים לבנות מחדש את הקשרים החברתיים שלהם ולהרחיב את התמיכה הקיימת בקהילותיהם. יצירת קשר עם אחרים מסייעת בהפגת בדידות ובידוד. זה נכון גם לגבי בתי אבות, בהם פעילויות אמנות יכולות להגביר את האינטראקציות החברתיות בין התושבים לתושבים והצוות שיכולים לשפר את מצב הרוח והרווחה.

יותר ויותר אנשים מעריכים כעת כי האמנות והתרבות יכולים למלא תפקיד חשוב בסיוע לאנשים הסובלים מבעיות נפשיות.

עיסוק באומנויות, פעילויות חברתיות ואינטראקציה בקהילותינו יכול לסייע באתגרים גדולים כמו הזדקנות ובדידות. זה יכול לעזור להגביר את הביטחון ולגרום לנו להרגיש מעורבים וחוסנים יותר. מלבד היתרונות הללו, עיסוק באמנות גם מקל על חרדה, דיכאון ומתח.

 

למה כדאי להכניס אמנות לחיים שלכם? בשביל הנפש, בשביל המוח, בשביל הגוף.

איך יצירה או היחשפות לאמנות יכולות לעזור בהתמודדות עם דיכאון?

"אמנות שוטפת מהנשמה את אבק חיי היומיום."

פאבלו פיקאסו

"גיליתי שאני יכולה לומר דברים בצבעים ובצורות שלא יכולתי לומר בשום דרך אחרת"

ג'ורג'יה אוקיף

מקורות: תרגום מאמר שפורסם באתר אוניברסיטת הרווארד יולי, 2017 | מקור: genesight.com | מתוך תרגום מאמר מאת Heather L. Stuckey, DEd and Jeremy Nobel, MD, MPH | מתוך תרגום מאמר שהופיע ב-www.mentalhealth.org.uk | 25.6.2019 | www.sciencedaily.com | bebrainfit.com

אמנות: @sistercodyקיימות עדויות מחקריות רבות לכך שהעיסוק בפעילויות אמנותיות, כמתבונן ביצירות של אחרים או כיוצר, יכולה לשפר את מצבי הרוח, את הרגשות ומצבים פסיכולוגיים אחרים, כמו גם להשפיע באופן בולט על פרמטרים פיזיולוגיים חשובים.

פעילויות יצירתיות יכולות להקל על הלחץ והדיכאון, לסייע בתקשורת, לעזור בעצירת ירידה קוגניטיבית ולשמש ככלי להקלת הנטל של מחלות כרוניות.

יצירה משחררת דופאמין, מוליך עצבי שנקרא גם "מולקולת המוטיבציה". הוא מגביר את המיקוד ואת הריכוז. הוא מאפשר לתכנן מראש ולהתנגד לדחפים כדי להשיג יעדים.

מחקר מ-2017 של אוניבסיטת דרקסל מוכיח כי מסלולי התגמול של המוח שלך הופכים פעילים במהלך פעילויות יצירת אמנות כמו שרבוטים.

Girija Kaimal, EdD, פרופסור במכללה למקצועות סיעוד ובריאות, הובילה צוות שהשתמש בטכנולוגיית fNIRS (ספקטרוסקופיה כמעט אינפרא אדום פונקציונלית) למדידת זרימת הדם באזורי המוח הקשורים לתגמולים בזמן שמשתתפי המחקר השלימו מגוון פרויקטים של יצירת אמנות.

"זה מראה שאולי יש הנאה אינהרנטית מלעשות פעילויות אמנות ללא תלות בתוצאות הסופיות. לפעמים, אנו נוטים להיות מאוד ביקורתיים כלפי מה שאנחנו עושים מכיוון שיש לנו שיפוטים חברתיים מופנמים של אמנות טובה או רעה ולכן, מי מיומן ומי לא ", אמר קאימאל לאחר פרסום המחקר (הכתבה מיוני 2017). "ייתכן שאנחנו מצמצמים או מזניחים מקור פוטנציאלי פשוט של תגמולים הנתפסים על ידי המוח. וההוכחה הביולוגית הזו עלולה לאתגר כמה מההנחות שלנו לגבי עצמנו."
_______________

השורשים לטיפול באמנות נמצאים בשנת 1942. אז למד אדריאן היל, אמן בריטי, בעודו מחלים משחפת למד עד כמה ציור ורישום יכולים להיות טיפוליים.

הוא ציין כי בזמן הציור היה שקוע גם בנפש וגם בגוף. מכיוון שהוא שחרר את האנרגיה היצירתית שלו והיו לו יתרונות טיפוליים, היל טבע את הביטוי "תרפיה באמנות".

אנשים שמתמודדים עם דיכאון עשויים להתקשות לממש את רגשותיהם. השימוש באמנות עשוי לספק דרך לא מילולית לאנשים לבטא את עצמם, לפרוק את רגשותיהם ולהבין את עצמם.

למה כדאי ליצור בעת דיכאון / חרדה/ מחלה?

שפר את מצב הרוח

מחקרים רבים הראו שאנשים מגלים שמצב הרוח שלהם עולה כשהם יצירתיים. זה יכול לעזור לאדם להפוך את רגשותיו השליליים לרגשות חיוביים יותר.

הפגת מתחים

ללחץ יכולה להיות השפעה שלילית הן על הנפש והן על הגוף. יצירת אמנות יכולה לאזן את ההשפעות הללו ולהוביל לרגיעה.

אמנות: lifesuxlolהפחתת חרדה

אנשים רבים הנאבקים בדיכאון, נאלצים להתמודד גם עם חרדה. למעשה, איגוד החרדות והדיכאון באמריקה (ADAA) מעריך כי קרוב ל -50% מהאנשים הסובלים מאבחון של דיכאון סובלים מאבחון של הפרעת חרדה.

טיפול באומנות עשוי להפחית את רגשותיו המודאגים של האדם ולאפשר לו להתמקד בדברים חיוביים לזמן מה, על פי ניסוי קליני שערכו חוקרים מאוניברסיטת ליידן בהולנד.

שפר את האושר

יצירת אמנות נקשרה לעלייה בדופמין, מעביר עצבי המופרש במוח, אשר עשוי להגביר את תחושות האושר.

דופמין יכול לספק את המוטיבציה הדרושה להתחיל בפעילות ו / או להמשיך אותה אצל הסובלים בדיכאון, שלרוב חסר אצלם המוליך העצבי החשוב הזה.

אמנות: justfrogetaboutitשפר את המוח

הכותרת של סרט תיעודי מהזמן האחרון "אני זוכר טוב יותר כשאני מצייר" מסכמת את ממצאי מחקר הולך וגדל של ההשפעות הקוגניטיביות של יצירת אמנות.
הסרט מדגים כיצד אמנות וציור מגרים זיכרונות אצל אנשים עם דמנציה ומאפשרים להם להתחבר מחדש לעולם.
אנשים עם דמנציה אינם המרוויחים היחידים.

מחקרים הראו כי ביטוי באמצעות אמנות יכול לעזור גם לאנשים עם דיכאון, חרדה או סרטן. פעילות זו נקשרה לשיפור בזיכרון, חשיבה וחוסן גם אצל אנשים מבוגרים בריאים.

יצירת אמנות מעודדת חשיבה יצירתית, מגבירה את הגמישות במוח ומעניקה יתרונות נוספים לבריאות הנפש. וכל אחד יכול ליצור אמנות.

מחקרים אחרונים מצביעים על כך שכדי למנוע ירידה הקוגניטיבית, עשיית פעילויות יצירתיות עשויה להיות יעילה יותר מאשר הערכת יצירות בלבד.

מחקר שנערך בשנת 2017 ממחקר Maying Clinic on Aging הצביע על כך שאנשים מעל גיל 70 שעשו פרויקטים של מלאכת יד היו בסיכון נמוך יותר לפתח ליקוי קוגניטיבי קל מאשר לאלה שקראו ספרים.

עשרות שנים של מחקר הוכיחו כי אצל אנשים עם דמנציה ומחלות נוירולוגיות מתקדמות אחרות, היכולת ליצור אמנות נותרה זמן רב לאחר שהדיבור והשפה פחתו.

במחקר גרמני שנערך בשנת 2014, לגמלאים שציירו ופסלו היו שיפורים גדולים יותר בחשיבה המרחבית ובחוסן הרגשי מאשר בקבוצה דומה שהשתתפה בשיעורי הערכת אמנות.

ההשפעות המועילות של יצירה אינן תלויות במיומנותו או בכישרונותיו של האדם.

"זה התהליך, לא התוצר", אומרת מייגן קרלטון, מטפלת באמנות בבית החולים הכללי של מסצ'וסטס (MGH) המזוהה עם הרווארד.

אמנות יכולה להיות מפלט מהרגשות העזים הקשורים למחלות.

אמנות: vir._.goמחקרים הראו גם שיצירת אמנות חזותית יכולה להפחית את הלחץ ולקדם רגיעה בקרב אנשים המאושפזים בבית חולים או בבית בגלל מחלה.

אין גבולות לדמיון במציאת דרכים יצירתיות להביע צער. בפרט, יציקת חימר יכולה להיות דרך עוצמתית לעזור לאנשים להביע רגשות אלה באמצעות מעורבות מישושית ברמה גופנית, כמו גם להקל על תקשורת מילולית ועל שחרור ולחשוף חומרים וסמלים לא מודעים שלא ניתנים לביטוי באמצעות מילים.

ואולי תרצו לשלב מטפל בעניין?

זה יכול להיות קשה למי שנאבק בדיכאון לאתר את רגשותיו. עבודה צמודה עם מטפל באומנות יכולה לספק מידע רב ערך אשר באמצעותו ניתן להתמודד עם תחושות המתמודד ועשויות להוביל לפריצת דרך בדיכאון שלו.

איך אמנות טובה לבריאות הנפש?

יצירה אומנותית מאפשרת למטופלים ביטוי עצמי ממשי ומוחשי. זה מוביל לתועלות טיפוליות כמו הבנה גדולה יותר של עצמם, אישיותם ומה נדרש להם לרפא. סוג זה של הבנה לגבי ביטוי עצמי משמש בסיס לתרפיה באמנות.

למטפל באמנות יש הכשרה ספציפית המסייעת להם להבין כיצד מרכיבים אמנותיים שונים - כמו מרקם, מדיה אמנותית וצבע - הם חלק מהתהליך הטיפולי. זה יכול להוביל לתגליות על רגשות הלקוח, הנטייה הפסיכולוגית, המחשבות ועוד.

מכיוון שסוג זה של טיפול משלב אמנות חזותית עם טיפול בדיבורים, ניתן להשתמש בו לבד או בשילוב עם סוגים אחרים של טיפול.

יש הרבה תפיסות מוטעות לגבי אמנות.

יש שחושבים שצריך ליצור ציורים או פסלים כדי להיחשב לאמן אמיתי.

אחרים מאמינים שאתה נולד עם כישרון אמנותי או לא.
רבים שאינם רואים עצמם כמחוננים אומנותית חשים שאין טעם ליצור אמנות מכיוון שהם לא יהיו מרוצים מהתוצאות.

מיתוס נוסף הוא שעליך לעבוד עם מטפל באמנות בכדי להשיג כל תועלת טיפולית מיצירת אמנות.

אבל כולנו נולדים עם רצון מולד לבטא את עצמנו והאמנות כוללת מגוון רחב יותר של פעילויות ממה שאתה יכול לדמיין.

להלן כמה מהדרכים הטובות ביותר בהן ביטוי יצירתי יכול להועיל לבריאות הנפש - מה שהופך אותך לאדם מאושר ובריא יותר.

כיצד יצירת אמנות משחררת לחץ

פעילויות כמו ציור, פיסול, רישום וצילום הם תחביבים מרגיעים ומתגמלים שיכולים להוריד את רמת הלחץ ולהשאיר את עצמך בהיר ורגוע נפשית.
יצירת אמנות מספקת הסחת דעת, נותנת למוח שלך הפסקה מהמחשבות הרגילות שלך.
לאדם ממוצע יש בערך 60,000 מחשבות ביום ו -90% מהן זהות לחלוטין, יום-יום! (1)
כשאתה שקוע לחלוטין במאמץ יצירתי, אתה עלול למצוא את עצמך במה שמכונה "The Zone" או במצב של "זרימה".
מצב דמוי מדיטציה זה ממקד את דעתך ודוחק הצידה זמנית את כל דאגותיך.

לפני מאות שנים הבחין לאונרדו דה וינצ'י כי:

“הציור מאמץ את כל עשרת הפונקציות של העין; כלומר חושך, אור, גוף וצבע, צורה ומיקום, מרחק וקרבה, תנועה ומנוחה. "

יצירת אמנות מאמנת אותך להתרכז בפרטים ולשים לב יותר לסביבה שלך.
באופן זה הוא פועל כמו מדיטציה.

טרנד אמנות פופולרי להפגת מתחים הוא ספרי צביעה למבוגרים.