ביפולרית - מה שמעניין בעלי הפרעת מצב רוח, בני משפחה וחברים - דיכאון, חרדה, מאניה דיפרסיה, הפרעת אישיות גבולית - דיכאון קליני - איך זה מרגיש?

מה שמעניין בעלי הפרעות מצב רוח וקרוביהם
דיכאון | חרדה | מאניה דיפרסיה | אישיות גבולית

חפש
Facebook
דף הבית >> דיכאון >> דיכאון קליני - איך זה מרגיש?

מהו דיכאון קליני?

מסוכם מויקיפדיה

דיכאון קליני (קרוי גם: דיכאון מז'ורי) הוא הפרעה נפשית, המאופיינת בדפוס נרחב ומתמשך (בדרך כלל שבועות וחודשים) של מצב רוח ירוד, שאליו מתלווים הערכה עצמית נמוכה ואובדן עניין והנאה מפעילויות מהנות, חרדה, הפרעות שינה ותיאבון, חוסר מרץ, מחשבות פסימיות בדרגות שונות – עד כדי מחשבות של חוסר טעם לחיים ואובדניות, ירידה בריכוז ובזיכרון, ופגיעה משמעותית בתפקוד.
לפעמים מופיע גם בהרגשה של ריקנות וחוסר רגש.
דיכאון מופיע בקרב 15-20% מהאוכלוסייה. המחלה יכולה להתפרץ בכל גיל. לפי מחקרים, נשים לוקות בדיכאון יותר מאשר גברים.

איך מאבחנים דיכאון?

קריטריונים לאבחנת אפיזודה דיכאונית, לפי DSM-5

הקריטריונים הדרושים לאבחנה של אפיזודה דיכאונית בהפרעה דו-קוטבית זהים לאלו הדרושים לאבחנת דיכאון מז'ורי (הנקרא גם "הפרעת דיכאון חד-קוטבית").
נטען כי אפיזודות דיכאוניות בקרב מטופלים הסובלים ממחלה דו-קוטבית נוטות להיות קשות יותר בחומרתן, ולעיתים בעלות מאפיינים קליניים שונים מעט.
חמישה או יותר מהתסמינים הבאים מתקיימים בו זמנית במשך שבועיים רצופים ומהווים שינוי מהתפקוד הרגיל שקדם להם, כאשר לפחות אחד מהתסמינים הוא דיכאון או אובדן עניין/הנאה:

 

  • מצב רוח דיכאוני רוב היום כמעט בכל יום, על סמך דיווח סובייקטיבי: עצבות, חוסר תקווה, ריקנות, בכי שנצפה על ידי אחרים (בילדים ומתבגרים תיתכן גם נרגנות).
  • ירידה ניכרת בהתעניינות או בהנאה מכל פעילות או מרוב סוגי הפעילויות במשך רוב היום, כמעט בכל יום (על סמך דיווח האדם עצמו או דיווח של אדם אחר).
  • אובדן משקל משמעותי (5% ומעלה), שלא במסגרת של דיאטה. עליה או ירידה בתיאבון כמעט בכל יום. ילדים יכשלו להשיג את המשקל המצופה על פי גילם.
  • נדודי שינה או שינה מרובה כמעט בכל יום.
  • תחושת עוררות רבה וחוסר מנוחה או האטה בפעילות הפסיכומוטורית, כמעט בכל יום (כפי שנצפה על ידי אחרים, ולא על סמך תחושה אישית).
  • עייפות רבה או אובדן אנרגיה, כמעט בכל יום.
  • תחושת חוסר ערך או רגשות אשם בלתי הולמים (למעט תחושת אשם על החולי עצמו). ייתכנו מחשבות שווא ממושכות.
  • ירידה ביכולת האדם לחשוב, להחליט ולהתרכז, ע"פ דיווח עצמי או דיווחם של אחרים.
  • מחשבות חוזרת על מוות (לא רק פחד ממוות), ומחשבות חוזרות על אובדנות ללא תכנון, ניסיון אובדני, או תכנון קונקרטי להתאבד.
  • התסמינים גורמים למצוקה משמעותית ולפגיעה בתפקוד התעסוקתי והחברתי, כמו גם בתחומי תפקוד חשובים אחרים.
  • האפיזודה איננה תוצר השפעתם של סמים, תרופות, מצב רפואי או מצב פיזי כלשהו.

 

__________________________

על דיכאון

מאת פרופסור פנחס דנון

איחור בהגשת פרויקט בעבודה, ציון נמוך במבחן, כישלון בטסט, יום רע שעובר על הילדים בבית הספר, כל אלו יכולים להביא אותנו לחוש תחושות של דכדוך, עצבות ואפילו דיכאון, אך, וזהו הבדל חשוב – לא כל דיכאון הוא דיכאון המחייב התייחסות קלינית ורפואית.

פעמים רבות, בעיקר לאחר שיחה טובה, ארוחה ושינה נינוחה, אנו חוזרים לעצמנו ומתחילים יום חדש עם אנרגיות חיוביות וחזקות. דיכאון, ברמה הקלינית והנפשית, היא תופעה נפוצה יחסית שמאופיינת במצב רוח מדוכדך לאורך זמן, אובדן של עניין והנאה בדברים, תחושות של אשמה ודימוי עצמי נמוך, הפרעות בשינה ובתיאבון, תחושת אנרגיה מוחלשת, ריכוז נמוך ועוד סימפטומים קיצוניים עליהם נדון בהמשך.

תופעת הדיכאון היא מהנפוצות ביותר בעולם המערבי, ובכלל, והאומדנים מדברים על מאות אלפי אנשים הלוקים בסוגים ובעוצמות שונות של דיכאון, אם כי, אפשר להניח שמדובר על מספרים גבוהים בהרבה מאלו המדווחים. הדיכאון גורם לחוסר יכולת לתפקד מבחינה פיזית ונפשית ובמצבו הקיצוני ביותר – דיכאון יכול להוביל לאובדנות ולחוסר חשק להמשיך ולחיות, אך, בניגוד להרבה מאוד הפרעות נפשיות אחרות, האבחון שלו אמין, מהיר וכך גם היכולת לטפל בו בצורה יעילה ואפקטיבית.

הדיכאון מאפיין את כל הגילאים, אבל קיימת רגישות גבוהה יותר לדיכאון בגילאים המבוגרים.

בארה"ב לבדה ישנם כיום כ-6 מיליון קשישים הסובלים מדיכאון ורק כ-10% מהם מקבלים טיפול נגד דיכאון.
הדיכאון הינו גורם מוביל באי תפקוד של אנשים על פני זמן ולמעשה מהווה כיום הגורם הרביעי בחשיבותו בעולם הרפואה בגרימת אי תפקוד, והשני בחשיבותו בגילאים הצעירים של 15-44 שנים.

כ-16% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מדיכאון לפחות פעם אחת לאורך החיים.

ארגון הבריאות העולמי מעריך שעד שנת 2020 הוא יהפוך לגורם השני בחומרתו בכלל האוכלוסייה אחרי מחלות הלב, ועד 2030 למחלה החמורה ביותר לאנושות.

בנוסף לנזק הפיזי והנפשי, גם הנזק הכלכלי לפרט, לארגונים ולחברה בעקבות דיכאון הוא עצום.

בארצות הברית לבדה מוערך הנזק לארגונים בשל דיכאון של עובדים בכ-43 מיליארד דולר בשנה, בישראל הנזק הוא כשלושה מיליארד שקל בשנה.

nrg בריאות – רפואה | 08.02.2009

קסדה בראש טוב: גירוי מוחי נגד דיכאון

בחן את עצמך עכשיו: האם את/ה סובל/ת מדיכאון

דיכאון וחרדה - בריא לדעת

מאת ד"ר פנחס דנון ופרופ' לאון גרינהאוס, המרפאה לבריאות הנפש, רחובות, המרכז הרפואי ע"ש שיבא

הקדמה

הדיכאון והחרדה הם מצבים נפוצים ביותר באוכלוסיית העולם בכלל, ובישראל  בפרט. 
המצב הביטחוני והכלכלי  במדינה משתנה בתדירות גבוהה, ומצריך התמודדות קשה ויומיומית. לעתים קרובות תסמינים נפשיים וגופניים מתפתחים עקב התמודדות שוחקת זו.
מתי תגובות אלו הן אדפטיביות, ומתי הן אינן תקינות?
בספר זה  אנחנו דנים בשאלה זו  מתוך התייחסות למצבי  דיכאון וחרדה מנקודת מבט רפואית ופסיכיאטרית.

אנו רואים בדיכאון וחרדה מצבים רפואיים שקיים ביניהם קשר משמעותי. 

לעתים  קרובות דיכאון מלווה במצבי חרדה ולהפך.

הספר  מחולק  לשלושה  פרקים,  שמתייחסים  למחלת  הדיכאון למצבי חרדה; ולמצבי דיכאון וחרדה - בלוויית דוגמאות קליניות שונות.
בפרקים שסוקרים  את הטיפול בדיכאון ובחרדה ישנה  התייחסות רחבה לטיפולים  תרופתיים  מקובלים,  לטיפולים  בשלבי  התפתחות,  לטיפולים אלטרנטיביים ולגישות פסיכולוגיות לטיפול במצבים אלו.
בפרק שסוקראת  הטיפולים  התרופתי  המקובל  הדגשנו  את  תופעות  הלוואי  האפשריות המופיעות  עקב  השימוש בתרופות,  וזאת כדי לאפשר לחולה להיות שותף פעיל בבחירת הטיפול ובהערכת הצלחתו, ואף לשקול את תופעות הלוואי.
הספר מיועד  לאנשים שסובלים ממצבי דיכאון וחרדה, אך  גם משפחות החולים, רופאים כלליים ואנשי המקצועות הטיפוליים ימצאו כאן מענה לשאלות רבות העולות במפגש עם אדם הסובל ממצבים אלו.

אנו מקווים שספר זה יאפשר למי שסובלים ממצבי דיכאון וחרדה להיות שותפים פעילים בתכנון ובבחירת הטיפול המתאים להם.